Zoeken
 

Prestigieuze EU-subsidie voor bechterew-onderzoek

17 februari 2015

Print | Verstuur e-mail

Prof. dr. Dominique Baeten, hoogleraar reumatologie in het AMC in Amsterdam, heeft een Europese subsidie van 2 miljoen euro gekregen voor onderzoek naar de oorzaak van spondyloartritis. Dit is een groep van reumatische aandoeningen waarvan de ziekte van Bechterew de bekendste is. Baeten gaat onderzoeken of weefselcellen en niet afweercellen deze vormen van ontstekingsreuma veroorzaken.

Baeten, een vooraanstaand onderzoeker naar spondyloartritis, heeft sterke aanwijzingen gevonden dat deze weefselcellen, stromale cellen geheten, bij de ziekte van Bechterew in eerste instantie afwijkingen laten zien en niet de immuuncellen. Die vinding komt mede voort uit onderzoek dat door het Reumafonds is gefinancierd. Baeten kan zijn onderzoek nu extra kracht bijzetten dankzij de subsidie van de Europese Unie.

Bewijzen dat de stromale cellen de ziekte veroorzaken
Stromale cellen zijn heel belangrijke cellen omdat ze vorm en steun geven aan bijna alle weefsels in het menselijk lichaam. Maar er is meer. Professor Baeten: 'We weten dat de stromale cellen in staat zijn om de twee essentiële ontstekingsmechanismen bij spondyloartritis aan te zwengelen. In dit project gaan we proberen te bewijzen dat stromale cellen inderdaad de ziekte van Bechterew veroorzaken, gaan we uitzoeken hoe dat precies werkt en gaan we proberen behandelingen te ontwikkelen die specifiek gericht zijn op deze cellen.'

Europese subsidie voor het eerst toegekend aan Nederland
De subsidie die professor Baeten voor dit onderzoek krijgt, komt van de European Research Council (Europese Onderzoeksraad) en heet ERC Consolidator Grant. 'Het is de eerste keer dat deze prestigieuze subsidie in Nederland wordt toegekend en dan ook nog voor reumaonderzoek', aldus de onderzoeker. 'We gaan er niet alleen onderzoek mee doen in het laboratorium, maar ook bij patiënten. Onze focus ligt op spondyloartritis, en dan in het bijzonder de ziekte van Bechterew, maar we verwachten dat ons onderzoek ook belangrijk is voor aanverwante auto-immuunziekten zoals de ziekte van Crohn en astma.'

Over de ziekte van Bechterew en spondyloartritis
Bij de ziekte van Bechterew zijn vooral de gewrichten van rug, heupen en knieën ontstoken. De wervelkolom wordt stijf en pijnlijk en soms ook krom. De ziekte van Bechterew is een vorm van spondyloartritis. Het Reumafonds heeft uitgebreide voorlichting over de ziekte van Bechterew. Lees ook meer over de aandoeningen die onder de noemer spondyloartritis vallen.

Aanmelden Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van lopende onderzoeken en belangrijke ontwikkelingen met betrekking tot reuma.

Wat weet u van reuma?

Denkt u na over uw testament?

Ons Servicebureau Schenken en Nalaten reikt u de helpende hand.

Doneer online

Uw gift is hard nodig. Helpt u ons?