Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Behandelaars

Wat doen de maatschappelijk werker en psycholoog?

Een maatschappelijk werker en een psycholoog kunnen helpen bij het acceptatieproces wanneer u te horen heeft gekregen dat u reuma heeft. De maatschappelijk werker kan ook helpen bij het aanvragen van hulpmiddelen en bij wet- en regelgeving. De psycholoog helpt bij psychische problemen.

Wat doet een maatschappelijk werker?
Een maatschappelijk werker helpt mensen zich beter te redden in de maatschappij. Dit is een heel breed gebied. Heeft u reuma, dan kan een maatschappelijk werker u helpen bij het omgaan met uw ziekte en met anderen. Ook kan hij u helpen bij zaken die te maken hebben met uw werk, met zelfstandig blijven wonen en bij het maken van keuzes. Een maatschappelijk werker kan u verder helpen bij het aanvragen van informatie over thuiszorg, wetten en regels op werkgebied en het aanvragen van aanpassingen en hulpmiddelen.

Wanneer erheen?
Wanneer u vastloopt op (een van de) bovenstaande gebieden kan uw huisarts of reumatoloog u verwijzen naar een maatschappelijk werker. U kunt ook zelf een maatschappelijk werker zoeken via uw gemeente. Alles wat u vertelt aan de maatschappelijk werker blijft vertrouwelijk. Dat is prettig om te weten, aangezien het vaak om heel persoonlijke informatie gaat.

Wat doet een psycholoog?
Misschien lukt het u niet om te accepteren dat u reuma heeft. Het kan dan helpen om eens met een psycholoog te praten. Een psycholoog helpt u problemen op te lossen door u er inzicht in te geven. Dit doet hij bijvoorbeeld met behulp van gesprekstherapie. Een psycholoog kan u helpen anders te kijken naar uw situatie. Ook kan hij u helpen om pijnlijke gevoelens te verwerken of moeilijke situaties aan te pakken. Dit doet hij door van verschillende kanten naar uw gedrag te kijken.

Wanneer erheen?
Als u met uzelf in de knoop zit en zelf geen oplossing (meer) weet, kan een psycholoog u mogelijk helpen. Via uw huisarts, reumatoloog of revalidatiearts kunt u een verwijzing naar een psycholoog krijgen.

Maatschappelijk werker of psycholoog?
Een maatschappelijk werker biedt actieve begeleiding bij het 'feitelijk doen', vooral bij het ontwikkelen van uw zelfredzaamheid en het functioneren binnen uw sociale omgeving. Een psycholoog leert u kijken naar uzelf. Ook richt een psycholoog zich meer op innerlijke groei. Denk hierbij aan het beter leren kennen van uzelf, het leren omgaan met uw eigen (negatieve) gevoelens en het leren omgaan met persoonlijke vragen en problemen.

Behandelaars (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?