Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Behandelaars

Een tweede mening

Een second opinion betekent letterlijk een 'tweede mening'. Als u een second opinion vraagt, dan gaat u naar een onafhankelijke, andere behandelaar met de vraag wat die van uw huidige diagnose of behandeling vindt.

Een second opinion is mogelijk bij verschillende soorten behandelaars, zoals een huisarts, een reumatoloog of een fysiotherapeut. Een second opinion betekent niet dat u een klacht heeft over uw huidige behandelaar. Ook stapt u niet over naar een nieuwe behandelaar: het gaat om een eenmalige, goed afgebakende vraag.

Wanneer vraagt u een second opinion?
Heeft u twijfels over het oordeel of de mening van uw eigen behandelaar? Dan loont het vaak om hem of haar te vragen om een uitleg en het gesprek aan te gaan. Dit kan voldoende zijn om van uw twijfels af te komen. Blijft u twijfelen, of zoekt u juist een bevestiging van de mening van uw behandelaar? Dan kunt u overwegen om een second opinion te vragen aan een andere behandelaar.

Hoe regelt u een second opinion?
Bespreek het met uw eigen behandelaar als u overweegt om een second opinion te gaan vragen. Dit is vaak nodig omdat u een verwijsbrief nodig hebt. Maar daarnaast is het ook goed om uw behandelaar ervan op de hoogte te stellen omdat degene die de second opinion gaat geven medische gegevens van u bij uw huidige behandelaar kan opvragen.

Meestal reageren behandelaars positief op het verzoek tot een second opinion. Is dit niet het geval en wil uw huidige behandelaar u niet verwijzen voor een second opinion, dan kunt u ook uw eigen huisarts om een verwijzing vragen.
Informeer altijd bij uw zorgverzekeraar wat de voorwaarden zijn voor de vergoeding. Lees hier meer informatie over de vergoeding van een second opinion.

Wat biedt de uitkomst u?
Als u overweegt om een second opinion te vragen is het belangrijk om van te voren te bedenken wat u wilt doen met de uitkomst van de second opinion. Stel dat de second opinion dezelfde uitkomst heeft als de mening van uw huidige behandelaar, kunt u die uitkomst dan accepteren?

 

Behandelaars (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?