Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Medicijnen

Wat kunt u doen tegen bijwerkingen?

Soms kunt u zelf wat doen om bijwerkingen te voorkomen. Of uw arts kan u een middel voorschrijven om bijwerkingen tegen te gaan. 

Sommige bijwerkingen gaan vanzelf over als u het medicijn wat langer gebruikt. Maar er zijn ook medicijnen die juist pas na een tijdje bijwerkingen kunnen geven.

Om bepaalde bijwerkingen tegen te gaan kan uw arts u een extra middel voorschrijven. Bijvoorbeeld een maagzuurremmer bij medicijnen die vaak maagklachten veroorzaken.

U kunt bijwerkingen soms ook voorkomen door het middel op een bepaalde manier (zoals tijdens het eten) of niet in combinatie met andere stoffen (bijvoorbeeld grapefruit of melk) in te nemen. Meer informatie hierover vindt u in de bijsluiter.

Meer informatie over voeding en reuma leest u in Voeding.

Combinatie van medicijnen
Medicijnen kunnen ook bijwerkingen geven in combinatie met andere medicijnen of alternatieve middelen. Dit heet dan een 'wisselwerking'.

Het kan gebeuren dat u zelfzorggeneesmiddelen koopt, of medicijnen van verschillende artsen voorgeschreven krijgt. Als uw apotheek en uw arts op de hoogte zijn van alle medicijnen die u van verschillende artsen krijgt, kunnen zij u ook vertellen of een combinatie van geneesmiddelen mogelijk is en geen wisselwerking geeft. Stelt u daarom altijd uw artsen en de apotheek op de hoogte van de geneesmiddelen die u heeft voorgeschreven gekregen, en welke u zelf koopt bij de drogist.

Medicijnen (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?