Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Medicijnen bewaren

Uw medicijnen op de juiste manier bewaren

Voor de juiste werking van uw medicijnen is het noodzakelijk dat u ze op de juiste manier bewaart. Dat geldt ook voor de houdbaarheid en veiligheid van uw medicijnen. Deze bewaaradviezen zijn per medicijn verschillend, net als de houdbaarheid. U leest er meer over in de bijsluiter van uw medicijnen. U kunt ook uw vragen hierover aan de apotheker stellen. Bij uw apotheek levert u ook uw oude medicijnen en naalden of spuiten in.

De meeste medicijnen bewaart u op de volgende manier:
• Op kamertemperatuur (onder de 25 graden)
• Droog, dus buiten de badkamer of de keuken
• Donker, dus bijvoorbeeld in een kastje
• In de originele verpakking, zodat u altijd weet om welk medicijn het gaat
• Veilig voor kinderen: hoog en buiten het bereik van kinderhanden

Biologische reumaremmers en sommige andere medicijnen bewaart u in de koelkast
Gebruikt u een biologische reumaremme r die u thuis injecteert, zoals etanercept (Enbrel®) of adalimumab (Humira®)? Deze medicijnen moeten in de koelkast worden bewaard. De juiste plek is het midden van de koelkast. Gebruik niet de koelkastdeur en leg de medicijnen ook niet tegen de achterwand van de koelkast. Zorg ook dat de middelen niet bevriezen, dus leg ze niet in het vriesvak. Bevriezen kan uw medicijn en de werkzaamheid veranderen. Verder moet het middel in de originele verpakking worden bewaard.

Er zijn nog meer medicijnen die in de koelkast worden bewaard, zoals sommige injectiespuiten of oordruppels. Per middel is het bewaaradvies verschillend.

Vraag uw apotheker per medicijn dat u gebruikt dus om advies of u het gekoeld moet bewaren en welke plek in uw koelkast de beste is.

Medicijnen zijn beperkt houdbaar
Op de verpakking van uw medicijn leest u de uiterste datum waarop uw medicijnen, ongeopend, nog te gebruiken zijn. Pillen zijn vaak langer houdbaar dan vloeibare medicijnen, zoals crèmes of oogdruppels.

Na het openen zijn sommige medicijnen maar korte tijd te gebruiken, het is dus verstandig om daar rekening mee te houden. Informatie hierover leest u op de verpakking of in de bijsluiter. Uw apotheker kan u meer vertellen.

Gebruik medicijnen niet na de uiterste gebruiksdatum maar vraag uw arts om een nieuw recept.

Koopt u bij de drogist of apotheek zelfzorggeneesmiddelen? Let er bij het kopen van deze middelen ook op dat op de verpakking de uiterste gebruiksdatum staat. Staat deze datum er niet op vermeld dan kunt u beter een product zoeken waarop de uiterste datum wel vermeld staat. Overleg zo nodig met de apotheker of drogistmedewerker.

Naaldencontainer
Heeft u gebruikte naalden en spuiten dan kunt u hiervoor een naaldencontainer kopen bij uw apotheek. Bewaar gebruikte naalden en spuiten hierin. Als de container vol is kunt u die inleveren.

Waar levert u uw oude medicijnen, gebruikte naalden of spuiten in? 
Gebruikt u een medicijn niet meer, of heeft u gebruikte naalden en spuiten, dan is het meestal mogelijk deze bij uw apotheek in te leveren. Soms doet de apotheek dit niet, en kunt u uw oude medicijnen, naalden en spuiten inleveren als klein chemisch afval (kca) bij uw gemeente. Sommige gemeenten hebben een chemokar die langskomt, waar u uw afval in kwijt kunt. Informeer bij uw gemeente, als uw apotheek u niet kan helpen.

Uw apotheker geeft advies

Heeft u vragen over het bewaren of de houdbaarheid van uw medicijn? Of wilt u advies hoe u uw medicijnen gekoeld moet bewaren? Met al deze vragen kunt u terecht bij uw apotheker. Deze geeft u een duidelijk advies.

Lees meer informatie over de rol van de apotheker.


 

Medicijnen (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?