Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Behandeling

Uw medicijnen en de ramadan

Tijdens de ramadan onthoudt u zich als moslim tussen zonsopgang en zonsondergang van eten, drinken, seks en roken. Heeft u een aandoening, zoals reuma en slikt u medicijnen, dan kan het vasten uw gezondheid in gevaar brengen. Dit geldt ook voor mensen die een dieet volgen, zoals bij diabetes. Misschien vraagt u zich af of het voor u wel verstandig is om mee te doen aan de ramadan. Of hoe u uw medicijnen moet gebruiken tijdens de ramadan. U wilt aan uw religieuze plicht voldoen, maar u  wilt ook niet uw gezondheid in gevaar brengen.

Vasten hoeft niet
In de koran staat dat u, als u (langdurig) ziek bent, niet hoeft te vasten als u daarmee uw gezondheid in gevaar brengt. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld vrouwen die zwanger zijn, borstvoeding geven of menstrueren, en voor kinderen en ouderen.

Wat zijn de risico's als u voor uw reuma medicijnen gebruikt?
Wilt u toch graag meedoen met het vasten, dan overweegt u misschien om tijdens het vasten uw medicijnen op een ander moment in te nemen dan uw arts u heeft geadviseerd. Of u wilt ze wel op tijd innemen, maar op een lege maag, of juist op een volle maag, terwijl het advies anders luidt.

Iedere verandering in de manier van innemen kan risico's voor uw gezondheid met zich meebrengen:

  • De werking van uw medicijnen kan anders zijn, bijvoorbeeld sterker of juist minder goed
  • U kunt meer last krijgen van bijwerkingen of wisselwerkingen tussen uw medicijnen
  • Uw gezondheid kan gevaar lopen als u uw medicijnen helemaal niet inneemt, of juist allemaal tegelijk of op een ander moment dan normaal.


Wat kunt u doen?
Wilt u deze risico's voorkomen, dan doet u er goed aan om ruim voordat de vastenmaand begint, te overleggen met uw apotheker en uw arts. Zij kennen uw medicijngebruik en de momenten waarop u ze slikt.  Van  uw arts en apotheker krijgt u een advies hoe u uw medicijnen tijdens de ramadan kunt gebruiken: op welk moment, in welke dosis en in welke vorm.

Krijgt u, ondanks goed advies van uw apotheker, gezondheidsklachten tijdens de ramadan? Neem dan snel contact op met uw huisarts of specialist.

Toedieningsvorm
Misschien is het mogelijk dat u (een deel van) uw medicijnen krijgt toegediend in een andere vorm. Zetpillen, pleisters of crèmes en injecties zijn tijdens het vasten voor veel moslims toegestaan. Ook bestaan er vaak medicijnen die een vertraagde afgifte hebben, waardoor u in overleg kunt schuiven met het tijdstip van inname.
Krijgt u uw medicijnen in het ziekenhuis, in de vorm van een infuus? Zolang een infuus geen voedingsvervanging is, wordt dit doorgaans ook toegestaan tijdens de ramadan.

Meer informatie
U leest meer informatie over medicijngebruik en de ramadan op apotheek.nl  en in de folder van het KNMP.

Medicijnen (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?