Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Rol van de apotheker

Wat is de rol van uw apotheker?

In uw apotheek haalt u uw medicijnen op. Maar in de apotheek krijgt u ook informatie over uw medicijnen. Of u kunt een vraag stellen. Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt en bekijkt of ze met elkaar gecombineerd mogen worden.

De apotheker geeft voorlichting
Van uw arts krijgt u een recept voor uw medicijnen. Hiermee haalt u in de apotheek uw medicijn op. Wanneer u voor het eerst een bepaald medicijn gaat gebruiken, geeft de apotheker u informatie. U krijgt de bijsluiter en een persoonlijke uitleg over:

  • de werking en bijwerkingen van het medicijn
  • de manier en het moment van de dag waarop u het medicijn moet gebruiken
  • de tijd die het kost voordat u verbetering van uw klachten gaat merken


Uw apotheker is uw deskundige bij vragen over uw medicijngebruik. U kunt dus ook altijd op eigen initiatief terecht bij uw apotheker als u vragen heeft over bijvoorbeeld bijwerkingen of als uw medicijnen niet het gewenst effect lijken te hebben. 

Er zijn vaak meer bezoekers in de apotheek. Heeft u liever een rustig één op één gesprek met de apotheker? Vraag dan of u het gesprek kunt voeren in de spreekkamer van de apotheek. Soms is het nodig dat u hiervoor een aparte afspraak maakt.

De apotheker controleert of u medicijnen mag combineren
Voordat uw apotheker u een medicijn meegeeft bekijkt hij of u dit middel veilig kunt gebruiken samen met andere medicijnen. Verschillende medicijnen kunnen namelijk een wisselwerking  geven. En hij kijkt of u andere gezondheidsklachten heeft die niet goed combineren met het medicijn, zoals bijvoorbeeld een allergie. Bij twijfel neemt de apotheker contact op met uw arts.

Haalt u uw medicijnen bij verschillende apotheken, bijvoorbeeld doordat u sommige medicijnen van de ziekenhuisapotheek krijgt? Zorgt u er dan voor dat de verschillende apotheken van uw volledige medicijngebruik op de hoogte zijn.

De apotheker houdt uw dossier bij
De apotheker houdt een dossier bij van iedereen die zijn medicijnen ophaalt. In uw dossier staat welke medicijnen u gebruikt, en welke u niet mag gebruiken. Ook houdt de apotheker bij welke voorlichting hij u heeft gegeven bij uw medicijnen. Daarnaast kunt u de zelfzorggeneesmiddelen en alternatieve geneesmiddelen die u koopt bij de drogist, melden aan de apotheker. Dit wordt dan ook in uw dossier opgenomen. Deze middelen kunnen namelijk ook een wisselwerking of een bijwerking geven met uw medicijnen.

De gegevens in uw dossier mogen niet zonder uw toestemming aan anderen worden doorgegeven. En u heeft het recht om uw dossier in te zien. De apotheker kan u hierbij, als u dat wilt, een uitleg geven.

Een vaste apotheek
Het is verstandig om zoveel mogelijk naar dezelfde apotheek te gaan. Uw apotheker houdt namelijk in de gaten of u een verantwoord middel of combinatie van middelen gebruikt. Dit kan hij alleen doen als hij over alle gegevens over uw medicijngebruik beschikt.

Medicijnen (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?