Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Vaccinaties

Inenten en geneesmiddelen

Om u te beschermen tegen ziektes heeft u soms een vaccinatie nodig. Bijvoorbeeld als u weinig weerstand heeft door een auto-immuunziekte of als u op vakantie gaat naar een tropisch land.

Er zijn verschillende soorten vaccinaties. Bij sommige vaccinaties krijgt u antistoffen tegen een bepaalde ziekte ingespoten. U bent dan meteen beschermd tegen deze ziekte. Dit vaccin werkt tijdelijk.

Bij andere vaccinaties (bijvoorbeeld tegen de gele koorts) wordt uw geïnjecteerd met een (levende) verzwakte vorm van het virus of bacterie die de ziekte veroorzaakt. Uw lichaam gaat dan in gevecht met deze ziekteverwekker en maakt zelf antistoffen aan. Als u ooit in contact komt met de echte bacterie of het virus bent u beschermd.

Biologische reumaremmers en DMARD's
Als u een DMARD of biologische reumaremmer gebruikt, is gevaccineerd worden met een levend vaccin geen goed idee. Door de reumaremmers maakt uw lichaam namelijk te weinig antistoffen aan om in gevecht te gaan met de ziekteverwekker in het vaccin.

Overleg met uw arts wanneer voor u het beste moment is om u te laten vaccineren. En wanneer u eventueel (tijdelijk) zou moeten stoppen met uw medicatie.

Griepprik
Bij sommige vormen van reuma heeft u meer kans om ziek te worden, omdat uw afweersysteem niet helemaal goed werkt. Uw arts zal u in dat geval aanraden om u te laten vaccineren tegen de griep (griepprik).

Als u een oproep krijgt, laat u dan op tijd vaccineren. Als u te vroeg of te laat bent, kan een vaccinatie niet het gewenste effect hebben.

Overigens kunt u ook met de griepprik wel de griep krijgen. Deze verloopt dan milder. En u heeft minder kans op complicaties. Maar u kunt natuurlijk ook een andere soort griep krijgen. Eentje waartegen u niet ingeënt bent.

Medicijnen (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?