Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Elleboog

Redenen voor een elleboogprothese

De belangrijkste reden voor het plaatsen van een elleboogprothese is het wegnemen van de pijn. Uw elleboog is zodanig beschadigd dat u veel pijn heeft. U kunt uw elleboog ook niet meer goed bewegen.

Het ellebooggewricht
De elleboog is het gewricht tussen de boven- en onderarm. Er zijn 3 botstukken bij de elleboog betrokken:

  • De bovenarm (humerus)
  • De ellepijp in de onderarm (ulna)
  • Het spaakbeen in de onderarm (radius)


Eigenlijk bestaat het ellebooggewricht uit 3 gewrichten in 1: het gewricht tussen bovenarm en ellepijp, het gewricht tussen bovenarm en spaakbeen en het gewricht tussen spaakbeen en ellepijp.

Afbeelding: ellebooggewricht

Kraakbeen aangetast
Het kraakbeen van uw ellebooggewricht verdwijnt langzaam. Daardoor wordt uw elleboog stijf en minder beweeglijk. Als uw kraakbeen is aangetast, is het gewrichtsoppervlak ruw in plaats van glad. Ook kan uw kraakbeen volledig verdwijnen. Dan bewegen de ruwe botoppervlakken tegen elkaar. Uw pijnlijke en stijve gewricht kraakt als u beweegt.

Pijn wegnemen
Soms zijn pijnklachten aan het ellebooggewricht zo ernstig dat pijnstillers niet meer voldoende werken. De orthopedisch chirurg kan dan besluiten om het beschadigde gewricht te vervangen door een kunstgewricht: een elleboogprothese.

De belangrijkste reden voor deze operatie is het wegnemen van de pijn. Uw pijnklachten zijn na de operatie vrijwel helemaal verdwenen. Wel voelt u hiervoor in de plaats een andere pijn. Deze pijn wordt geleidelijk minder, maar kan tot een jaar na de operatie aanhouden.

Elleboogprothese (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?