Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Elleboog

Tijdens en na de operatie

U kunt tijdelijk last hebben van een beschadigde zenuw in uw elleboog. Ook komt het soms voor dat de prothese los gaan zitten. Verder gelden dezelfde risico's als bij andere operaties.

Nervus ulnaris
Er loopt een zenuw heel dicht langs de elleboog, bij het 'telefoonknobbeltje'. Die zenuw heet nervus ulnaris. Door de operatie kan deze beschadigd raken. Na de operatie heeft u dan tintelingen of een doof gevoel in uw pink en ringvinger. Na verloop van tijd nemen deze klachten meestal af.

Loslating
Soms gaat de prothese loszitten, bijvoorbeeld door een infectie. Dan is een nieuwe operatie noodzakelijk. U kunt dit voorkomen door uit voorzorg antibiotica te nemen. Doe dit bijvoorbeeld als u een onderzoek of ingreep moet ondergaan aan uw darmen, urinewegen of mondholte. Meld dan altijd aan uw arts dat u een prothese heeft.

Risico's bij elke operatie
Verder gelden dezelfde risico's als bij andere operaties:

  • Wondinfectie. De kans hierop is klein. Een wondinfectie is meestal na 5 dagen zichtbaar. De wond is dan rood en pijnlijk en uw temperatuur is verhoogd. Behandeling bestaat uit rust en antibiotica. Soms is een operatie nodig om pus te verwijderen. Dit voorkomt een infectie van uw elleboog. Wordt de wond roder en pijnlijker, neem dan direct contact op met uw huisarts of specialist. Lukt dit niet, dan kunt u de spoedarts van het ziekenhuis bellen.
  • Nabloeding. De kans dat de wond nabloedt is de eerste 24 uur het grootst. Voor de eerste dagen heeft u een drukverband gekregen. Meestal is een tweede operatie niet noodzakelijk. Wel kunt u bij een nabloeding een bloedtransfusie krijgen om het bloedtekort aan te vullen.
  • Trombose. Alle langdurige operaties verhogen de kans op trombose. Om dit te voorkomen krijgt u vanaf de dag van de operatie bloedverdunnende medicijnen in de vorm van tabletten of injecties. Het kan nodig zijn dat u deze thuis nog een aantal weken gebruikt. De trombosedienst legt u uit hoe u deze medicijnen gebruikt en welke dosering u nodig heeft.

Elleboogprothese (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?