Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Elleboog

De eerste dagen

Na de operatie blijft u ongeveer een week in het ziekenhuis. De eerste dagen zit er een drukverband om de wond. Een nachtspalk geeft extra steun. Na 4 tot 6 dagen mag u gaan oefenen met uw arm.

Drukverband en nachtspalk
Na de operatie krijgt u een drukverband en een nachtspalk. Het drukverband blijft een paar dagen zitten. Daarna krijgt u een pleister op de wond. De spalk voor de nacht draagt u de eerste 6 weken na de operatie voor extra steun. Vlak na de operatie kunt u beter geen onverwachte bewegingen maken.

Wond
De wond zit aan de achterkant van uw elleboog. In de wond zit een drain. Deze blijft een paar dagen zitten, afhankelijk van de hoeveelheid wondvocht. Uw hechtingen blijven 2 tot 3 weken zitten. Ze worden verwijderd door een medewerker van de polikliniek of door uw huisarts.

Medicijnen
Direct na de operatie kunt u uw medicijnen weer innemen. Doe dit in overleg met uw arts. Zo nodig past hij de pijnstilling aan.

Verzorging
Meestal kunt u de dag na de operatie al uit bed. U kunt uzelf dan wassen bij de wastafel. Zo nodig krijgt u hulp van de verpleegkundige. Een ergotherapeut, fysiotherapeut of verpleegkundige geeft u advies over het uitvoeren van uw dagelijkse bezigheden met één hand.

Pijn
De gewrichtspijn die u voor de operatie had is voor een groot deel verdwenen. Wel kunt u nog pijn hebben aan de wond en aan uw spieren. Deze pijn verdwijnt na verloop van tijd. Pijnstilling krijgt u via het infuus. Dit kunt u zelf toedienen door op een pompje te drukken. Het is ook mogelijk dat u pijnstilling krijgt van de verpleegkundige.

Oefentherapie
Na 4 tot 6 dagen wordt het drukverband van uw elleboog verwijderd. U kunt dan gaan oefenen met de fysiotherapeut. U of uw fysiotherapeut buigt en strekt uw elleboog, voor zover dat geen pijn doet. Ook oefent u met het draaien van uw onderarm.

Vanaf de eerste oefendag mag u zelfstandig oefenen om de beweeglijkheid van uw elleboog te vergroten. Door te oefenen maakt u ook uw spieren sterker. Al na een paar dagen kunt u uw elleboog vrij goed bewegen. Alleen volledig strekken en buigen is niet mogelijk.

Voorzichtig belasten
De elleboogprothese is geplaatst in de dunne pijpbeenderen van uw onder- en bovenarm. Grote krachten hierop kunnen ervoor zorgen dat de prothese loslaat. Pas daarom op met het dragen van zware spullen en het trekken en duwen van zware lasten. Belast uw elleboogprothese met niet meer dan 2 kilogram.

Naar huis
Vragen over uw dagelijkse activiteiten en werkzaamheden kunt u tijdens uw opname bespreken met de ergotherapeut of verpleegkundige. U mag naar huis wanneer u uw elleboog goed kunt buigen en strekken. Meestal is dit na een week.

Bij ontslag uit het ziekenhuis krijgt u mee:

  • Een spalk voor de nacht
  • Een afspraak op de polikliniek
  • Een recept voor medicijnen


Eventueel kunt u meekrijgen:

  • Een afspraak met de trombosedienst
  • Een recept voor verbandmiddelen
  • Een overdracht voor de thuiszorg of het verpleeghuis
  • Een aanvraag voor fysiotherapie of ergotherapie

Elleboogprothese (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?