Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Elleboog

Leefregels voor na de operatie

Wanneer u weer thuis bent na de operatie kunt u stukje bij beetje uw dagelijkse bezigheden weer oppakken. Houd er rekening mee dat u een elleboogprothese niet zwaar kunt belasten. Pas ook op met infecties in uw lichaam.

Kans op infectie
Elk kunstgewricht kan gemakkelijk geïnfecteerd raken. De kans hierop is groter als u een wond heeft of een infectie ergens anders in uw lichaam. Neem daarom direct contact op met uw huisarts als u koorts heeft. Doe dit ook bij bijvoorbeeld een ontsteking aan uw blaas, gebit, keel of nagelriemen, wonden waar pus uit komt of steenpuisten. Bij een infectie krijgt u antibiotica. Eerst via een infuus, daarna in tabletvorm.

Lichamelijke verzorging
Bij het douchen mag de wond nat worden. Het is handig om na het douchen weer een verband aan te brengen. De hechtingen blijven dan niet vastzitten aan uw kleding. Vervang het verband als het nat is geworden.

Lichaamsbeweging
De nachtspalk mag af als uw arts hiervoor toestemming geeft. U gaat door met de oefeningen voor uw elleboog. Kunt u nog niet voldoende bewegen, dan kunt u doorgaan met behandeling door een fysiotherapeut.

Dagelijks leven
Er zijn enkele punten waarop u moet letten bij uw dagelijkse bezigheden:

  • U kunt uw arm gewoon gebruiken, maar belast hem niet zwaarder dan ongeveer 2 kilo
  • Beoefen geen sport waarbij u kracht zet met uw armen, bijvoorbeeld tennis, badminton of handbal.
  • Meld bij elke andere medische ingreep die u moet ondergaan dat u een prothese heeft, bijvoorbeeld ook bij een tandheelkundige ingreep
  • Als er kans is op een infectie is het belangrijk dat u antibiotica gebruikt, bijvoorbeeld bij een volgende operatie
  • Goede hygiëne is belangrijk
  • Heel soms kan het gebeuren dat uw elleboog uit de kom raakt. Dit heeft meestal te maken met overbelasting of een verkeerde beweging. Neem dan direct contact op met uw orthopedisch chirurg.


Werk

U kunt weer aan het werk in overleg met uw arts of bedrijfsarts.

Elleboogprothese (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?