Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Heup

Gewrichtsvervanging van de heup

Heeft behandeling van uw heupklachten onvoldoende resultaat? Dan kan uw specialist voorstellen een heupoperatie uit te voeren. In deze operatie vervangt de specialist uw heupgewricht door een kunstheupgewricht. Informeer uzelf goed van tevoren.

De ingreep
De specialist haalt tijdens de operatie het overgebleven kraakbeen weg. Vervolgens plaatst hij een kom in uw heupbot. Uw bovenbeen krijgt een nieuwe kop met steel. De steel is altijd gemaakt van metaal. De kop is van metaal of porselein. En de kom kan van metaal, porselein of zware kunststof zijn gemaakt, of een combinatie van deze drie materialen. Uw specialist zal een keuze van de soort prothese maken, afhankelijk van uw situatie.

Stel vragen
Vóórdat u een heupoperatie ondergaat, is het goed zoveel mogelijk te vragen aan uw specialist en met elkaar de verschillende behandelmogelijkheden af te wegen.

Bij het gesprek met uw arts kunt u gebruik maken van de Consultkaart Artrose aan de heup. Deze kaart biedt een leidraad voor u en uw arts om samen tot een goed besluit te komen. De kaart is ontwikkeld door de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) samen met de Patiëntenfederatie Nederland en de Federatie Medisch Specialisten. U vindt de kaart op consultkaart.nl.

Lees meer over een heupprothese.

Heupprothese (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?