Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Heup

Redenen voor een heupprothese

Het kraakbeen in uw heupgewricht is beschadigd. Artrose kan daarvan de oorzaak zijn. U heeft daardoor veel pijn. Uw arts heeft voorgesteld om een heupprothese te plaatsen zodat de pijn verdwijnt.

De heup
De heup is het gewricht aan de bovenkant van uw been. Dit gewricht bestaat uit een heupkom en een heupkop. De heupkom zit in het bekken, de heupkop is het uiteinde van het bovenbeen. Normaal gesproken zijn de kop en kom bekleed met glad kraakbeen. In een gezond gewricht zit gewrichtsvocht om de gewrichtsoppervlakken te smeren. Hierdoor kunt u soepel bewegen.

Artrose aan de heup
Het kraakbeen in uw heupgewricht kan beschadigd raken door artrose. Het kraakbeenoppervlak wordt dan ruw. Bij ernstige artrose ontbreekt het gewrichtskraakbeen helemaal. De ruwe botoppervlakken bewegen dan langs elkaar. Het bewegen gaat moeilijk, uw gewricht kraakt en doet pijn.

Oorzaken
Artrose aan de heup kan verschillende oorzaken hebben. Het gaat hierbij steeds om secundaire artrose. Deze ontstaat als u al eerder een probleem in of rondom het gewricht heeft gehad, zoals:

  • een aangeboren heupafwijking
  • beschadiging van het gewrichtsoppervlak (bijvoorbeeld na een botbreuk)
  • een ontsteking (bijvoorbeeld bij reumatoïde artritis)


Klachten

Pijn is de meest voorkomende klacht bij beschadigingen van de heup. U heeft dan pijn in uw lies, in uw bilstreek of beide. De pijn straalt uit naar uw bovenbeen of knie. Eerst heeft u alleen pijn bij bewegen en belasten, later ook tijdens rust en slaap.

U voelt dat uw heupgewricht stijver wordt. Daardoor heeft u (start)problemen bij het bewegen, bijvoorbeeld bij het opstaan, lopen en fietsen. De pijn is vaak een reden om niet te beginnen aan bijvoorbeeld lange wandelingen, bukken, traplopen en tillen.

Toenemende pijn
Als de beschadiging toeneemt, nemen ook uw klachten toe. Medicijnen en fysiotherapie helpen dan niet meer. Pijn is de belangrijkste reden om te kiezen voor een heupprothese. Een totale heupprothese (een kunstheup) vervangt uw eigen heupgewricht. Zowel uw heupkop als uw heupkom wordt dan vervangen.

Heupprothese (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?