Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Heup

De operatie voor een heupprothese

De orthopedisch chirurg verwijdert uw heupkop. Hij verwijdert daarna resterend kraakbeen uit de kom en plaatst op die plek een nieuwe kom. Vervolgens plaatst hij de nieuwe kop met steel in uw bovenbeen.

Opname
U wordt een dag voor de operatie opgenomen in het ziekenhuis. De avond voor de operatie krijgt u een klysma. Met een klysma wordt via de anus het onderste deel van uw darm schoongespoeld.

De operatie
Tijdens de operatie ligt u op uw rug of op uw zij. De orthopedisch chirurg maakt een snee in de zijkant van uw bovenbeen. Hij zaagt uw heupkop af en verwijdert deze. Dit botdeel is eventueel bruikbaar voor bottransplantaties bij uzelf of bij anderen. Informatie over transplantatie van botweefsel kunt u in het ziekenhuis krijgen.

De chirurg verwijdert het resterende kraakbeen uit uw heupkom en plaatst daarna een nieuwe kom, ook wel cup genoemd. Daarna plaatst hij een nieuwe kop met steel in uw bovenbeen. Hij zet de kop in de kom. In de wond laat hij een drain achter. Tot slot wordt de operatiewond gehecht.

De duur
De operatie duurt ongeveer 2 uur.

Heupprothese (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?