Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Heup

Tijdens en na de operatie

Het kan een enkele keer gebeuren dat u last krijgt van een zenuwbeschadiging, heupluxatie, trombosebeen of verschil in beenlengte. Verder gelden bij een heupoperatie dezelfde risico's als bij andere operaties.

Beschadiging van een zenuw
Tijdens de operatie kan een zenuw in uw been bekneld of opgerekt raken. Mogelijk kunt u daardoor uw voet tijdelijk niet optillen. De kans hierop is erg klein: minder dan 1%. Meestal herstelt het vanzelf binnen een jaar. U revalideert hierdoor wel langzamer.

Heupluxatie
De kop van uw nieuwe heup kan uit de kom schieten. Dit heet luxatie. De kans hierop is het grootst binnen 3 maanden na de operatie. U krijgt van de fysiotherapeut instructies om dit te voorkomen. Bij luxatie voelt u een klik en hevige pijn. Neem dan direct contact op met de afdeling Orthopedie of Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis.

Trombosebeen
Na een heupoperatie heeft u meer kans op een trombosebeen. Dit is een aderverstopping in uw been door een bloedstolsel. Om dit te voorkomen krijgt u bloedverdunnende medicijnen. Na ontslag uit het ziekenhuis blijft u 3 maanden onder toezicht van de trombosedienst.

Verschil in beenlengte
Heeft u een verschil in beenlengte, dan wordt dit in principe hersteld tijdens de operatie. U heeft dan geen aangepaste schoenen meer nodig. Toch lukt het niet altijd om het verschil op te heffen met een heupoperatie. Er moet dan worden bekeken of u aangepaste schoenen nodig heeft.

Risico's bij elke operatie
Verder gelden dezelfde risico's als bij andere operaties:

  • Wondinfectie. De kans hierop is klein. Een wondinfectie is meestal na 5 dagen zichtbaar. De wond is dan rood en pijnlijk en uw temperatuur is verhoogd. Behandeling bestaat uit rust en antibiotica. Soms is een operatie nodig om pus te verwijderen. Dit voorkomt een infectie van uw heup. Wordt de wond roder en pijnlijker, neem dan direct contact op met uw huisarts of specialist. Lukt dit niet, dan kunt u de spoedarts van het ziekenhuis bellen.
  • Nabloeding. De kans dat de wond nabloedt is de eerste 24 uur het grootst. Voor de eerste dagen heeft u een drukverband gekregen. Meestal is een tweede operatie niet noodzakelijk. Wel kunt u bij een nabloeding een bloedtransfusie krijgen om het bloedtekort aan te vullen.

Heupprothese (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?