Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Heup

De eerste dagen

De eerste week na de operatie herstelt u in het ziekenhuis. U mag uw nieuwe heup belasten. De eerste dagen gebruikt u krukken of een rollator. Uw fysiotherapeut leert u hoe u het beste kunt bewegen.

Wond
U heeft een wond aan de buitenkant van uw heup. De eerste dag na de operatie wordt het verband verschoond. In de wond is een drain ingebracht. Deze blijft 1 of 2 dagen zitten, afhankelijk van de hoeveelheid wondvocht en bloed. Uw hechtingen blijven 10 tot 14 dagen zitten. Deze worden verwijderd op de polikliniek of door uw huisarts.

Tijdens de operatie kan een urinekatheter zijn ingebracht. Als het oefenen goed gaat, wordt deze zo snel mogelijk verwijderd.

Pijn
De gewrichtspijn die u voor de operatie had is voor een groot deel verdwenen. Wel kunt u nog pijn hebben aan de wond en aan uw spieren. Deze pijn verdwijnt na verloop van tijd. Pijnstilling krijgt u via het infuus. Dit kunt u zelf toedienen door op een pompje te drukken. Het is ook mogelijk dat u pijnstilling krijgt van de verpleegkundige.

Verzorging
De eerste dag na de operatie wordt een röntgenfoto gemaakt om te controleren of uw nieuwe heup goed zit. Als de uitslag goed is, kunt u onder begeleiding van een fysiotherapeut of verpleegkundige uit bed. U kunt uzelf dan wassen bij de wastafel. Zo nodig krijgt u hulp van de verpleegkundige.

Belasten
U kunt uw geopereerde heup met uw hele lichaamsgewicht belasten. In het begin is dit pijnlijk. Uw heupspieren zijn dan nog niet sterk genoeg. Daarom maakt u eerst gebruik van krukken of een rollator. De fysiotherapeut geeft u daarvoor instructies. Ook leert de fysiotherapeut u hoe u het beste kunt staan, opstaan, liggen en zitten.

Lopen
De fysiotherapeut besteedt ook aandacht aan de manier waarop u loopt. Vaak heeft u jarenlang klachten gehad. Daardoor heeft u mogelijk een afwijkende manier van lopen ontwikkeld. Het is belangrijk om na de operatie weer zo normaal mogelijk te lopen. Omdat u niet te ver mag bukken, zijn schoenen met veters niet aan te raden. Draag liever stevige instapschoenen met een goed voetbed.

Oefeningen
Door oefeningen te doen verbetert u de beweeglijkheid van uw nieuwe heup en worden uw spieren sterker. De fysiotherapeut leert u oefeningen die u thuis zelf voortzet.

Naar huis
U mag naar huis wanneer u goed met krukken kunt lopen. Meestal is dit na 4 tot 7 dagen, maximaal na 10 dagen. Soms mag u eerder naar huis. Waarschijnlijk functioneert uw heup nu al beter dan voor de operatie.

Als u uw heup nog niet optimaal kunt bewegen of als u nog niet 'normaal' loopt, kunt u de behandeling door de fysiotherapeut buiten het ziekenhuis voortzetten. Dit is niet altijd nodig. U kunt ook thuis de oefeningen doen die de fysiotherapeut u in het ziekenhuis heeft geleerd.

Bij ontslag uit het ziekenhuis krijgt u mee:

  • Een afspraak op de polikliniek
  • Een recept voor medicijnen
  • Een afspraak met de trombosedienst


Eventueel kunt u meekrijgen:

  • Een recept voor verbandmiddelen
  • Een overdracht voor de thuiszorg of het verpleeghuis
  • Een aanvraag voor fysiotherapie


Hulp regelen
Regel met buren, familie of kennissen dat u thuis hulp heeft, bijvoorbeeld bij het boodschappen doen en bij huishoudelijk werk. Bereid uw huishouden voor op uw thuiskomst. Haal bijvoorbeeld voor uw opname alvast een voorraad etenswaren in huis.

Niet altijd thuis revalideren
Soms kunt u niet rechtstreeks naar huis vanuit het ziekenhuis. Het kan nodig zijn dat u verder revalideert in een verpleeghuis of revalidatie-instelling. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) bepaalt of u hiervoor in aanmerking komt.

Heupprothese (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?