Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Heup

Resultaten en levensduur heupprothese

Het plaatsen van een kunstheup is een ingreep die vaak wordt uitgevoerd. De kans op succes is groot. Een heupprothese gaat 10 tot 15 jaar mee. Soms raakt na verloop van tijd een onderdeel los.

In Nederland worden ongeveer 10.000 kunstheupen per jaar geplaatst. De kans op succes is groot. Bij 90% van de mensen met een heupprothese functioneert deze na 10 jaar nog steeds goed.

Levensduur
Het is niet precies aan te geven hoe lang een heupprothese meegaat. De levensduur van een kunstheup hangt onder andere af van uw activiteiten: hoe actiever u bent, hoe korter de prothese meegaat. Zware lichamelijke inspanning en sporten kunnen de levensduur beperken. Uw orthopedisch chirurg kan u hierover advies geven.

In het algemeen wordt de levensduur van een prothese beperkt doordat een van de onderdelen los gaat zitten. De kans hierop is wisselend: soms gebeurt het pas na 10 of 15 jaar, soms helemaal niet. Het is daarom nodig dat uw kunstheup uw leven lang elk jaar of om de 2 jaar wordt gecontroleerd. Een belangrijk onderdeel van deze controle is een röntgenfoto van uw heup. Slijtage van het materiaal komt maar weinig voor.

Revisieoperatie
Een kunstheup kan vervangen worden als dit nodig is. Dat vergt een grotere operatie. Deze operatie wordt een revisieoperatie genoemd.

Heupprothese (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?