Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Heup

Leefregels voor na de operatie

Het is belangrijk dat u thuis doorgaat met bewegen en met uw oefeningen. Bepaalde bewegingen mag u niet maken omdat uw heup dan uit de kom kan schieten. Pas ook op met infecties in uw lichaam.

Infectie voorkomen
Elk kunstgewricht kan gemakkelijk geïnfecteerd raken. De kans hierop is groter als u een wond heeft of een infectie ergens anders in uw lichaam. Neem daarom direct contact op met uw huisarts als u koorts heeft. Doe dit ook bij bijvoorbeeld een ontsteking aan uw blaas, gebit, keel of nagelriemen, wonden waar pus uit komt of steenpuisten. Bij een infectie krijgt u antibiotica. Eerst via een infuus, daarna in tabletvorm.

U kunt de kans op een infectie zelf verkleinen:

• Meld bij elke medische ingreep dat u een prothese heeft, bijvoorbeeld ook bij een ingreep bij de tandarts
• Gebruik antibiotica als er kans is op infecties, bijvoorbeeld als u geopereerd moet worden
• Zorg voor goede hygiëne.

Lichamelijke verzorging
Bij het douchen mag de wond nat worden. Zeker in het begin is het aan te raden om zittend te douchen, zodat u niet kunt uitglijden. Het is handig om na het douchen weer een verband aan te brengen. De hechtingen blijven dan niet vastzitten aan uw kleding. Vervang het verband als het nat is geworden.

Aan- en uitkleden
Begin bij het aankleden met uw geopereerde been. Bij het uitkleden begint u bij uw niet-geopereerde been. Dit heeft u onder begeleiding geoefend in het ziekenhuis.

Lichaamsbeweging
Afhankelijk van uw situatie krijgt u thuis fysiotherapie of gaat u zelfstandig door met de oefeningen die u heeft geleerd in het ziekenhuis. Als u de oefeningen goed en regelmatig doet, kan het genezingsproces gunstiger verlopen. Tijdens de eerste 6 weken na de operatie loopt u met 2 krukken. Daarna loopt u 6 weken met 1 kruk.

U kunt beter regelmatig korte stukjes lopen dan in één keer een lange afstand. Ga niet hardlopen of springen en loop niet op onregelmatig terrein, zoals het bos en het strand. Fietsen, autorijden en sporten mag u pas weer na overleg met uw arts.

Luxatie
De eerste 3 maanden na de operatie is het risico het grootst dat uw heup uit de kom schiet. Dit wordt luxatie genoemd. De kans hierop wordt steeds kleiner naarmate de operatie langer geleden is, maar blijf wel alert.

Om luxatie te voorkomen mag u de volgende bewegingen absoluut niet maken:

 • Het geopereerde been over het andere been leggen
 • De geopereerde heup verder buigen dan 90 graden
 • Het geopereerde been tegelijkertijd buigen en draaien in de heup


Houdt u zich daarom aan het volgende:

 • Kom niet met uw handen bij uw voeten. U mag dus niet zonder hulp(middelen) uw kousen, broek en schoenen aantrekken en niet zelf uw voeten wassen
 • Zorg voor een hoge stoel met armleuningen, bijvoorbeeld een tuinstoel.
 • Ga niet op te lage stoelen of banken zitten. Gebruik een toiletverhoger en laat uw bed tijdelijk op bedverhogers zetten
 • Buk niet, bijvoorbeeld om iets van de grond op te rapen
 • Ga niet op uw geopereerde zijde liggen.
 • Wilt u op uw gezonde zijde liggen? Leg dan eerst een dik kussen tussen uw benen
 • Sla uw benen niet over elkaar als u zit of ligt
 • Kijk uit voor struikelen over kleedjes en drempels


Volg deze adviezen in ieder geval op totdat uw arts bij de controle iets anders aangeeft.

Huishoudelijk werk
U kunt licht huishoudelijk werk doen. Ga er zoveel mogelijk bij zitten, op een hoge stabiele stoel. Bij zware werkzaamheden, zoals stofzuigen en bedden verschonen, heeft u voorlopig hulp nodig. Ook bij gebruik van de wasmachine heeft u hulp nodig omdat u dan veel moet bukken.

Koken kan in het begin moeilijk zijn. Ga er zoveel mogelijk bij zitten of maak gebruik van een alternatief, zoals diepvries- of magnetronmaaltijden of een bezorgdienst voor warme maaltijden.

Werk
U kunt weer aan het werk in overleg met uw arts of de bedrijfsarts.

Heupprothese (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?