Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Knieprothese

Redenen voor een knieprothese

Artrose of een andere reumatische aandoening kan veel pijn aan uw knie veroorzaken. Een knieprothese kan de pijn wegnemen, waardoor u uw dagelijkse bezigheden weer kunt doen.

Het kniegewricht
Het kniegewricht is een scharniergewricht. Het bestaat uit twee botdelen: het bovenbeen en het onderbeen. De uiteinden daarvan zijn bedekt met een laag kraakbeen, zodat de knie soepel kan bewegen. Dit kraakbeen is elastisch en het kan schokken en stoten opvangen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Afbeelding: kniegewricht

Artrotische knie
De pijn in uw knie wordt veroorzaakt door artrose en het kraakbeen dat daardoor slechter is geworden. Uw knie is dan artrotisch. Artrose kan ontstaan achter uw knieschijf of aan de binnen- of buitenkant van uw knie. De pijn zit meestal op de plek waar het meeste kraakbeen weg is. Op een röntgenfoto is de schade aan uw kraakbeen te zien.

De pijnklachten
Een artrotische knie doet vaak pijn bij lopen, traplopen en lang staan. Fietsen geeft meestal geen of weinig klachten. Als de artrose in een vergevorderd stadium is, heeft u de hele dag pijn, vooral nadat u uw knie heeft belast. Als u 's morgens of na een tijd stilzitten in beweging komt, is uw knie pijnlijk of stijf. Dat heet startpijn of startstijfheid. De pijnklachten en de stijfheid verminderen na ongeveer 10 minuten bewegen. Als u uw knie belast, nemen ze juist weer toe. Ook kunt u 's nachts pijn hebben. Verder kunt u een O-been of X-been ontwikkelen, waardoor uw knie instabiel aanvoelt.

Oorzaken klachten
Artrose van het kniegewricht kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld kraakbeen- of stofwisselingsziekten of een botbreuk. Mensen met een reumatische aandoening hebben vaak knieproblemen omdat de ontstekingen het kraakbeen aantasten. Verder heeft u meer kans op artrose wanneer in het verleden uw meniscus is verwijderd. Ook door overbelasting kan (vervroegd) artrose in uw knie ontstaan. Toch is de oorzaak meestal onduidelijk.

Vaststellen beschadiging
Uw arts stelt de ernst van uw aandoening vast door middel van lichamelijk onderzoek, röntgenfoto's en eventueel een kijkoperatie. Als uw kniegewricht ernstig beschadigd is, is vervanging van het gewricht vaak de enige manier om u van uw klachten af te helpen.

Knieprothese (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?