Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Knieprothese

De eerste dagen

De eerste dagen na de operatie herstelt u in het ziekenhuis. Na een paar dagen worden het drukverband en de drain verwijderd. In principe mag u uw knieprothese direct volledig belasten.

Wond
De wond zit aan de voorkant van uw knie. Na de operatie heeft u drukverband gekregen. Dit wordt na een paar dagen verwijderd, waarna u een pleister op de wond krijgt. Uw hechtingen blijven 2 tot 3 weken zitten. Deze worden op de polikliniek of door uw huisarts verwijderd.

Drain en katheter
Bij uw wond zit een drain om bloed en wondvocht af te voeren. De drain blijft enkele dagen zitten, afhankelijk van de hoeveelheid wondvocht. Soms werkt uw blaas niet goed of moeten blaasproblemen voorkomen worden. Dan krijgt u tijdelijk een blaaskatheter.

Pijn
De gewrichtspijn die u voor de operatie had is voor een groot deel verdwenen. Wel kunt u nog pijn hebben aan de wond en aan uw spieren. Deze pijn verdwijnt na verloop van tijd. Pijnstilling krijgt u via het infuus. Dit kunt u zelf toedienen door op een pompje te drukken. Het is ook mogelijk dat u pijnstilling krijgt van de verpleegkundige.

Bewegen
Op de eerste dag na de operatie begint u onder begeleiding van een fysiotherapeut met de revalidatie. In principe mag u uw knie direct volledig belasten. U krijgt aanwijzingen om goed in de stoel te zitten. Wanneer u beschikt over voldoende kracht en controle over uw bovenbeenspier mag u onder begeleiding gaan lopen.

Medicijnen
Direct na de operatie kunt u uw medicijnen weer innemen. Doe dit in overleg met uw arts. De eerste dagen na de operatie krijgt u pijnstillers. U heeft dan ook een infuus.

Tegen trombose
Tijdens en na de operatie krijgt u medicijnen om trombose te voorkomen. Ook krijgt u tijdens en soms na de operatie antibiotica om de kleine kans op een infectie nog meer te verkleinen. Verder krijgt u in het ziekenhuis een steunkous. Deze draagt u zolang u injecties gebruikt om trombose te voorkomen. Meestal is dat 6 weken.

Verzorging
Meestal kunt u de dag na de operatie al uit bed. U kunt uzelf dan wassen bij de wastafel. Zo nodig krijgt u hulp van de verpleegkundige. Een fysiotherapeut of verpleegkundige geeft u advies over het uitvoeren van uw dagelijkse bezigheden.

Naar huis
Meestal kunt u na 4 tot 6 dagen naar huis. In sommige gevallen vindt revalidatie plaats in een verzorgingshuis, verpleeghuis of revalidatie-instelling. Hoe de nazorg is geregeld, verschilt per ziekenhuis. Informeer bij uw behandelaar hoe het in uw situatie geregeld is.

U mag naar huis als:

 • het gips goed zit
 • de wond goed geneest
 • de pijnstilling effect heeft
 • u zelfstandig naar het toilet kunt (met krukken of een looprekje)


Bij ontslag uit het ziekenhuis krijgt u mee:

 • Een afspraak op de polikliniek
 • Een recept voor medicijnen


Eventueel kunt u meekrijgen:

 • Een afspraak met de trombosedienst
 • Een recept voor verbandmiddelen
 • Een overdracht voor de thuiszorg of het verpleeghuis
 • Een verwijzing en overdracht voor fysiotherapie
 • Een aanvraag voor ergotherapie

Knieprothese (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?