Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Knieprothese

Resultaten en levensduur knieprothese

De kans is groot dat uw pijnklachten verdwijnen en dat u weer goed kunt bewegen als u een knieprothese heeft gekregen. Wel kunt u waarschijnlijk uw knie nog maar beperkt buigen. Een knieprothese gaat 10 tot 15 jaar mee.

Vaak met succes
In Nederland worden 15.000 tot 20.000 kunstknieën per jaar geplaatst. De kans op succes is groot. Bij 90% van de mensen met een knieprothese functioneert deze na 10 jaar nog steeds goed. Knieprotheses zijn tegenwoordig van hoge kwaliteit en er wordt ook voortdurend gewerkt aan kwaliteitsverbetering.

Bewegen
Nadat u een knieprothese heeft gekregen is uw pijn meestal verdwenen en kunt u beter lopen. Meestal kunt u uw knie niet verder dan 90 graden buigen. Dat is een rechte hoek. Fietsen kunt u waarschijnlijk wel.

Hoe goed u uw knie kunt bewegen na de operatie hangt ook af van de beweeglijkheid en spierconditie van uw knie voordat u een prothese kreeg. Wanneer deze erg beperkt was, is ook uw nieuwe knie waarschijnlijk niet helemaal beweeglijk.

Levensduur
Knieprotheses gaan gemiddeld 10 tot 15 jaar mee. Dit hangt echter ook af van de mate waarin u de prothese belast. Het is belangrijk dat u voorzichtig omgaat met uw prothese. Belast uw nieuwe knie niet te zwaar tijdens werk en sport. Hoe zwaarder de belasting, hoe groter de kans op beschadiging.

Revisieoperatie
Een knieprothese kan vervangen worden als dit nodig is. Deze operatie wordt een revisieoperatie genoemd. Uw behandelaar kan u hier meer informatie over geven.

Knieprothese (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?