Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Knieprothese

Leefregels voor na de operatie

De eerste 6 weken draagt u een steunkous. Ook loopt u dan met krukken. U kunt uw geopereerde knie gewoon gebruiken. Let er wel op dat u uw knieprothese niet te veel belast. Pas ook op met infecties in uw lichaam.

Steunkous en krukken
De eerste 6 weken draagt u een steunkous. Ook loopt u in die periode met 2 krukken. In principe mag u uw knie meteen al volledig belasten.

Het bewegen bestaat vooral uit het buigen en strekken van de knie. Het litteken midden op uw knie kan hierbij hinderen. Let erop dat het litteken niet opengaat.

Het is belangrijk om op tijd te beginnen met het buigen van uw knie. Volg hierbij de voorschriften die u in het ziekenhuis heeft gekregen. Afhankelijk van het herstel mag u overgaan op 1 kruk. Soms wordt dit zelfs overgeslagen. U loopt dan na 6 weken direct zonder krukken.

Niet overbelasten
U kunt uw knie in principe gewoon gebruiken. Zorg er wel voor dat u uw kunstgewricht niet te zwaar belast. Maak ook geen vreemde of onverwachte bewegingen.

Kans op infectie
Elk kunstgewricht kan gemakkelijk geïnfecteerd raken. De kans hierop is groter als u een wond heeft of een infectie ergens anders in uw lichaam. Neem daarom direct contact op met uw huisarts als u koorts heeft. Doe dit ook bij bijvoorbeeld een ontsteking aan uw blaas, gebit, keel of nagelriemen, wonden waar pus uit komt of steenpuisten. Bij een infectie krijgt u antibiotica. Eerst via een infuus, daarna in tabletvorm.

U kunt de kans op een infectie zelf verkleinen:

  • Meld bij elke medische ingreep dat u een prothese heeft, bijvoorbeeld ook bij een ingreep bij de tandarts
  • Gebruik antibiotica als er kans is op infecties, bijvoorbeeld als u geopereerd moet worden
  • Zorg voor goede hygiëne


Lichamelijke verzorging
U mag douchen zonder verband om uw knie. Het is handig om na het douchen weer een verband aan te brengen of een pleister te plakken. De hechtingen blijven dan niet vastzitten aan uw kleding. Als de wond droog is, kunt u het beste geen pleisters of verband meer gebruiken.

Werk
U kunt weer aan het werk in overleg met uw arts of de bedrijfsarts. Let erop dat u uw knie niet overbelast.

Knieprothese (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?