Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Standscorrectie knie

Redenen voor een standscorrectie knie

Artrose aan uw knie kan pijn veroorzaken. Die pijnklachten zijn te verhelpen met een standscorrectie van uw knie. Dit is zinvol onder bepaalde omstandigheden. Bij een goed resultaat heeft u geen kunstknie nodig.

Het kniegewricht
Het kniegewricht is een scharniergewricht. Het bestaat uit twee botdelen: het bovenbeen en het onderbeen. De uiteinden daarvan zijn bedekt met een laag kraakbeen, zodat de knie soepel kan bewegen. Dit kraakbeen is elastisch en het kan schokken en stoten opvangen.

Artrotische knie
De pijn in uw knie wordt veroorzaakt door artrose en het kraakbeen dat daardoor slechter is geworden. Uw knie is dan artrotisch. Artrose kan ontstaan achter uw knieschijf of aan de binnen- of buitenkant van uw knie. De pijn zit meestal op de plek waar het meeste kraakbeen weg is. Op een röntgenfoto is de schade aan uw kraakbeen te zien.

De pijnklachten
Een artrotische knie doet vaak pijn bij lopen, traplopen en lang staan. Fietsen geeft meestal geen of weinig klachten. Als de artrose in een vergevorderd stadium is, heeft u de hele dag pijn, vooral nadat u uw knie heeft belast. Als u 's morgens of na een tijd stilzitten in beweging komt, is uw knie pijnlijk of stijf. Dat heet startpijn of startstijfheid. De pijnklachten en de stijfheid verminderen na ongeveer 10 minuten bewegen. Als u uw knie belast, nemen ze juist weer toe. Ook kunt u 's nachts pijn hebben.
Artrose ontstaat vaak aan één kant (de binnen- of buitenzijde) van het kniegewricht. Door botverlies aan één zijde wijkt de knie naar links of rechts uit. Op deze manier ontstaat een X-knie of O-knie.

Wanneer standscorrectie?
Het is zinvol om de stand van uw knie te laten veranderen als de onderstaande situaties alle drie op u van toepassing zijn:

  • U bent jonger dan 60 jaar en u heeft dagelijks veel pijnklachten aan de binnen- of buitenkant van uw knie
  • U heeft op de plaats van de pijn schade aan uw knie
  • U heeft een O-been of een X-been


Een standscorrectie kan een heel goed resultaat opleveren. U heeft dan geen kunstknie nodig.


Afbeelding: X-benen, normale stand, O-benen.

Standscorrectie knie (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?