Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Standscorrectie knie

O-benen en X-benen gecorrigeerd

Er zijn in grote lijnen twee soorten standscorrecties van de knie: correctie van O-benen en correctie van X-benen. Beide soorten correcties hebben als doel pijnklachten te verminderen.

O-benen
Bij een O-been wordt de binnenkant van de knie zwaarder belast dan bij een been dat recht staat. Als u een O-been heeft én uw knie is aan de binnenkant beschadigd, dan zal uw knie pijnlijk zijn aan de binnenkant. Dit komt door de verhoogde druk op die plek. Door de hoge druk kan het kraakbeen verder beschadigen waardoor de klachten verergeren. Als de stand van het O-been wordt veranderd naar een X-stand wordt de druk van de binnenkant overgebracht naar de buitenkant.

X-benen
Bij een X-been geldt hetzelfde verhaal, met het verschil dat uw knie daarbij aan de buitenkant beschadigd is. Correctie vindt andersom plaats: de orthopedisch chirurg verandert een X-been in een O-been. De druk komt dan aan de binnenkant van de knie te liggen.

Pijn neemt af
In beide gevallen verminderen uw pijnklachten door de ingreep. Er drukt minder gewicht op het beschadigde kraakbeen. De beschadiging wordt daardoor afgeremd.

Standscorrectie knie (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?