Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Schouder

Tijdens en na de operatie

Bij sommige vormen van reuma is het mogelijk dat er een botbreuk of een scheur in een bot of spier ontstaat. Verder gelden bij het plaatsen van een schouderprothese dezelfde risico's als bij andere operaties.

Botbreuken bij reuma
Als u een vorm van reuma heeft waarvoor u medicijnen gebruikt, dan zijn er soms extra risico's vanwege veranderingen die zijn ontstaan door uw aandoening.

Tijdens de operatie kan er bijvoorbeeld een scheur of breuk ontstaan in uw bot. Ook kan het nodig zijn dat de orthopedisch chirurg extra bot aanbrengt (botplastiek of transplantaat) om de prothese beter te laten vastgroeien.

Scheur in rotator cuff
Een andere mogelijke complicatie is een scheur in uw rotator-cuff, een groep van spieren in uw schouder.

Afbeelding: achteraanzicht en vooraanzicht van rotator cuffspieren van de schouder

Beschadiging van zenuwen
Vlakbij het schoudergewricht loopt een zenuwbundel. Deze kan tijdens de operatie beschadigd raken. U merkt dit aan tintelende vingers en krachtsverlies in de hand. De klachten zijn meestal tijdelijk van aard. Uw herstel kan enkele maanden duren.

Overige complicaties
Die kunnen optreden zijn:

  • Ontwrichting van de prothese (uit de kom schieten). De kans hierop is het grootst in de eerste drie maanden na de operatie. Volg de gegeven instructies daarom goed op
  • Verstijving van de schouder
  • Loslating van de prothese op langere termijn

 
Risico's bij elke operatie
Verder gelden dezelfde risico's als bij andere operaties:

  • Wondinfectie. De kans hierop is klein. Een wondinfectie is meestal na enkele dagen zichtbaar. De wond is dan rood en pijnlijk en uw temperatuur is verhoogd. Een operatie is dan nodig om pus te verwijderen. Dit voorkomt een aanhoudende infectie van uw schouder en het risico dat de prothese verwijderd moet worden . Wordt de wond roder en pijnlijker, neem dan direct contact op met uw specialist. Lukt dit niet, dan kunt u de spoedarts van het ziekenhuis bellen.
  • Nabloeding. De kans dat de wond nabloedt is de eerste 24 uur het grootst. Voor de eerste dagen heeft u een drukverband gekregen. Meestal is een tweede operatie niet noodzakelijk. Wel kunt u bij een nabloeding een bloedtransfusie krijgen om het bloedtekort aan te vullen.
  • Trombose. Alle langdurige operaties verhogen de kans op trombose. Om dit te voorkomen krijgt u vanaf de dag van de operatie bloedverdunnende medicijnen in de vorm van tabletten of injecties. Deze worden weer gestaakt als u voldoende actief bent en worden meestal alleen tijdens de opname gegeven.

Schouderprothese (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?