Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Schouder

Redenen voor een schouderprothese

Met een schouderprothese kunt u uw arm weer pijnloos bewegen. Wacht niet te lang met een operatie. De kans op een goed resultaat is groter naarmate de conditie van de botten, spieren en pezen in uw schouder beter is.

Het schoudergewricht
De schouder is het meest beweeglijke gewricht van het lichaam. Het schoudergewricht bestaat uit 3 botstukken:

  • De bovenarm (humerus)
  • Het schouderblad (scapula)
  • Het sleutelbeen (clavicula)


De kop van uw bovenarm beweegt in de kom van uw schouderblad. Kop en kom zijn bekleed met kraakbeen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afbeelding: schoudergewricht

Oorzaak pijn
Uw schoudergewricht is beschadigd door een reumatische aandoening of een botbreuk. De pezen worden dunner en rafelig. Uw kraakbeen is broos en breekbaar in plaats van elastisch en stevig. Het is zelfs mogelijk dat uw kraakbeen en gedeelten van het bot verdwenen zijn. Op den duur veroorzaakt dit veel pijn. Uw schouderspieren worden dunner en slapper. Dit komt door de reumatische aandoening en doordat u uw schouder minder gebruikt. Uiteindelijk kunt u een prothese nodig hebben.

Wel of niet opereren
Of een operatie nodig is hangt af van:

  • hoeveel pijn u heeft
  • hoeveel minder u het gewricht kunt bewegen
  • de aantasting van botten, spieren en pezen rondom het gewricht

Ook de volgende factoren bepalen of u voor een operatie in aanmerking komt:

  • uw lichamelijke conditie
  • andere lichamelijke aandoeningen
  • een actieve ontsteking in uw schouders of elders in het lichaam
  • uw leeftijd


Orthopedisch chirurgen kiezen er steeds vaker voor om een schouderprothese te plaatsen. Dit is een lastige beslissing omdat het wisselende resultaten oplevert. Het resultaat is sterk afhankelijk van de conditie van het weefsel in uw schouder.

Vaststellen artrose
Met een röntgenfoto stelt de arts vast dat uw kraakbeen is aangetast. Eventueel laat hij ook een CT-scan of MRI-scan maken of beide.

Pijn verminderen
Het belangrijkste doel van de operatie is dat de pijn afneemt. De beweeglijkheid blijft meestal hetzelfde. Soms kan deze iets verbeteren.

Lang wachten is niet gunstig
Als u lang wacht met een operatie, kunnen de pezen en spieren rondom uw gewricht heel dun worden of zelfs scheuren. Dit herstelt meestal niet meer. Ook kan in een laat stadium veel bot van uw schouderkom verdwenen zijn. Dan is het niet altijd meer mogelijk om een prothese te plaatsen. Dit verschilt per persoon.

De resultaten op langere termijn zijn beter naarmate uw spieren en pezen minder beschadigd zijn. Ook is het noodzakelijk dat u een goede botmassa heeft, zodat de arts de prothese daarin kan vastzetten.

Schouderprothese (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?