Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Schouder

De verschillende schouderprotheses

Er zijn 4 soorten schouderprotheses. De keuze is afhankelijk van de conditie van het weefsel in uw schouder. Uw orthopedisch chirurg bekijkt of er alleen kraakbeen beschadigd is of ook botten, spieren en pezen.

Soorten protheses
Er bestaan 4 typen schouderprotheses:

  • Hemiprothese
  • Stemless schouderprothese
  • Totale schouderprothese
  • Omgekeerde schouderprothese


Uw orthopedisch chirurg kiest de prothese die voor uw situatie het meest geschikt is. Zijn keuze baseert hij op de toestand van het weefsel in uw schouder. Hij bespreekt zijn keuze met u.

Hemiprothese
Bij de hemiprothese wordt de hele schouderkop vervangen door een nieuwe kop van metaal. Deze kop zit op een steel, die de arts bevestigt in de schacht van de bovenarm. Hiervoor moeten de spieren en pezen rondom de schouder intact zijn en goed werken.

Het is ook mogelijk dat alleen het beschadigde kraakbeen van uw schouderkop wordt verwijderd. Het bot van de schouderkop blijft zitten. De arts brengt dan een bolvormige metalen overkapping aan op de schouderkop. Dit wordt ook wel een 'fietsbel' genoemd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afbeelding: hemiprothese van de schouder

Stemless schouderprothese
Tegenwoordig zijn er ook schouderprotheses met een zeer korte stell of eigenlijk geen steel. Dit zijn de zogenaamde stemless schouderprothese. Die kunnen zowel met als zonder kom erbij geplaatst worden.

Totale schouderprothese
Bij een totale schouderprothese wordt zowel een nieuwe kop als een nieuwe kom geplaatst. De metalen schouderkop zit op een steel en wordt in de bovenarm vastgezet. De kom kan van metaal of kunststof zijn en wordt aan de schouder vastgemaakt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afbeelding: totale schouderprothese

Omgekeerde schouderprothese
Wordt gebruikt als de peesaanhechting op de schouder herstelbaar gescheurd is. Naast de gewrichtsbeschadging is er ook sprake van functiebeperking en vermindering van kracht.

Bij de omgekeerde schouderprothese wordt een kop op de oorspronkelijk kom geplaatst en een kom op de plaats van de kop. De kom draait nu om een kop in plaats van andersom. Het voordeel hiervan is dat de schouder stabiel is en niet meer naar boven kan wegglijden.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Afbeelding: omgekeerde schouderprothese

Schouderprothese (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?