Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Voet

Operatie aan de voet

Reuma en artrose kunnen veel klachten geven aan uw voeten. Uw specialist kan dan een voetoperatie voorstellen. Over 4 soorten operaties vindt u hieronder informatie. Informeert u zich goed van tevoren.

Enkelartrodese
Bij een enkelartrodese zet de specialist het gewricht van uw enkel vast. Het gevolg is dat u uw enkelgewricht niet meer kunt bewegen, maar uw voorvoet nog wel. De specialist zal deze ingreep alleen adviseren als uw enkelgewricht heel erg pijn doet. Zoveel dat het u ernstig belemmert in uw dagelijks leven. Én als aangepaste schoenen niet genoeg helpen. U kunt meer over een enkelartrodese lezen.

Enkelprothese
Adviseert uw specialist een prothese voor de enkel? Bij een enkelprothese vervangt de specialist tijdens een operatie uw enkelgewricht door een kunstgewricht. Een enkelprothese is alleen mogelijk wanneer u de enkel nooit meer extreem belast. De specialist zal een enkelprothese adviseren als de huidige behandeling tegen pijn niet werkt én als er nog wel beweging in uw enkelgewricht zit. Lees meer over een enkelprothese.

Voorvoetartrodese
Voorvoetartrodese wordt ook wel 'triple artrodese' genoemd. Bij een triple artrodese verwijdert de specialist het pijnlijke gewricht. Vervolgens zet hij 4 botten aan elkaar, die samen 3 gewrichten vormen. Deze ingreep is nodig als de pijn van het sprongbeen  komt. De beschadiging daar wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door erfelijke aanleg, overgewicht, te zware belasting of reumatoïde artritis. Er is meer informatie over een voorvoetartrodese.

Standscorrectie grote teen
In een operatie zet de specialist uw grote teen recht. Vaak past hij ook het middenvoetsbeentje aan. Een aanpassing van de stand kan nodig zijn als bijvoorbeeld artrose een teen krom doet groeien. De pijn die u hierbij heeft, staan uw dagelijkse bezigheden ernstig in de weg. Lees meer over een standscorrectie grote teen.

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?