Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Enkelartrodese

Leefregels voor na de operatie

Bij een enkelartrodese blijft uw voet 6 weken tot 3 maanden in het gips. Het gips mag eraf als uw botten goed aan elkaar vastgegroeid zijn. Na overleg met uw arts mag u met oefentherapie beginnen.

Gips
Het gips mag eraf wanneer uw botten goed aan elkaar zijn vastgegroeid. Dit kan soms 3 maanden, of langer duren. Met een röntgenfoto kan uw arts dit controleren.

Problemen door gips
Soms wordt uw voet blauw door uitgezakt bloed. Heeft u daarbij een tintelend of doof gevoel in uw tenen? Neem dan contact op met de gipskamer in het ziekenhuis.

Belasten
Uw arts vertelt u wanneer u uw voet weer mag belasten. Meestal gebeurt dit geleidelijk, eerste met krukken en later zonder krukken. Uw fysiotherapeut geeft u oefeningen en aanwijzingen over het geleidelijk opvoeren van de belasting.

Infectie voorkomen
Er is kans op infectie van de operatiewond. Ook kan uUw geopereerde enkel kan gaan ontsteken door een infectie ergens anders in uw lichaam. Neem daarom direct contact op met uw huisarts als u koorts heeft. Doe dit ook bij bijvoorbeeld een ontsteking aan uw blaas, gebit, keel of nagelriemen, wonden waar pus uit komt of steenpuisten. Bij een infectie krijgt u antibiotica. Eerst via een infuus, daarna in tabletvorm.

Werk
U kunt weer aan het werk in overleg met uw arts of de bedrijfsarts.

Deelname aan het verkeer
Overleg met uw arts over wanneer het weer veilig is auto te rijden of te fietsen.

Aangepaste schoenen
Na de operatie is uw enkel minder beweeglijk. Het is mogelijk dat u dan aangepaste schoenen nodig heeft. De beweging die uw enkel niet meer kan maken, wordt dan gecompenseerd door een schoen met een afwikkelbalkje.

Enkelartrodese (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?