Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Enkelprothese

Redenen voor een enkelprothese

U heeft veel last van uw enkel. Aangepaste schoenen helpen niet (meer). Een enkelprothese kan een oplossing zijn. De pijn verdwijnt dan, maar u kunt uw enkel niet meer extreem belasten.

Het enkelgewricht
De enkel is het gewricht tussen het onderbeen en de achtervoet. Dit gewricht wordt ook wel het bovenste spronggewricht genoemd. Er is ook een onderste spronggewricht.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Afbeelding: enkelgewricht

Bewegen is erg pijnlijk
Uw enkelgewricht is beschadigd. Dit kan veroorzaakt zijn door artrose. Artrose kan onder andere ontstaan door een standsafwijking (bijvoorbeeld door een breuk) of door herhaaldelijke ontstekingen. Bewegen is pijnlijk. U wordt daardoor belemmerd bij uw dagelijkse bezigheden. Het gebruiken van pijnstillers, oefentherapie en/of orthopedische maatschoenen helpen niet of niet meer.

Enkelprothese of enkelartrodese
Uw arts bekijkt wat de best mogelijke behandeling is van uw beschadigde enkelgewricht. Een enkelprothese houdt in dat het gewricht vervangen wordt door een kunstgewricht. Het vastzetten van het gewricht kan een andere mogelijkheid zijn, dit heet een artrodese.

Met een enkelartrodese is er geen beweeglijkheid meer in de enkel, dat merkt u bijvoorbeeld met het lopen. Bij een enkelprothese behoudt u beweeglijkheid in de enkel. Nadeel is dat een prothese bij veel belasting snel slijt.

Of u in aanmerking komt voor een artrodese of een prothese hangt af van verschillende factoren, onder andere:

  • De kwaliteit van het bot
  • De stand van de enkel
  • De mate van beschadiging van het gewricht


Uw arts kan u uitleggen waarom bij u voor een prothese is gekozen.

De meeste mensen hebben na een artrodes of prothese geen pijn meer en zijn tevreden over het resultaat.
 

Enkelprothese (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?