Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Enkelprothese

Tijdens en na de operatie

Een enkele keer komt een wondinfectie voor. Ook kan uw enkel stijf of instabiel zijn. Soms gebeurt het dat de prothese verzakt of loslaat. Verder gelden dezelfde risico's als bij andere operaties.

Wondinfectie
Het risico op wondinfectie is klein, maar als dit gebeurt kunnen de gevolgen groot zijn. Soms ontstaat een infectie die zo ernstig is dat de prothese eruit moet, maar dit komt slechts in 1% van de gevallen voor.

Meestal is een wondinfectie na 5 dagen zichtbaar. De wond is dan rood en pijnlijk en u heeft last van een verhoogde temperatuur. Behandeling bestaat uit rust en antibiotica. Soms is een operatie nodig om pus te verwijderen. Dit voorkomt een infectie van uw enkel. Wordt de wond roder en pijnlijker, neem dan direct contact op met uw huisarts of specialist. Lukt dit niet, dan kunt u de spoedarts van het ziekenhuis bellen.

Instabiliteit
Uw pezen en banden kunnen van slechte kwaliteit zijn doordat ze herhaaldelijk beschadigd zijn geraakt. Hierdoor is het moeilijk om het nieuwe gewricht zo af te stellen dat het stabiel is in alle richtingen waarin de enkel zich beweegt. Als uw nieuwe gewricht minder stabiel is, laat het sneller los.

Risico's bij operatie
Verder gelden dezelfde risico's als bij andere operaties:

  • Nabloeding. De kans dat de wond nabloedt is de eerste 24 uur het grootst. Het risico op nabloeding bij een enkelprothese is klein.
  • Langzame wondgenezing. Het komt soms voor dat de wond niet goed of langzaam geneest.
  • Trombose. Alle langdurige operaties verhogen de kans op trombose. Om dit te voorkomen krijgt u vanaf de dag van de operatie bloedverdunnende medicijnen in de vorm van tabletten of injecties. Het kan nodig zijn dat u deze thuis nog een aantal weken gebruikt. De trombosedienst legt u uit hoe u deze medicijnen gebruikt en welke dosering u nodig heeft.

Enkelprothese (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?