Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Enkelprothese

Leefregels voor na de operatie

Het loopgips blijft 4 tot 6 weken zitten. Als het verwijderd is mag u uw enkelprothese voorzichtig gaan belasten. Een kunstgewricht kan  geïnfecteerd raken. Pas daarom op met infecties in uw lichaam.

Loopgips
Enkele dagen na de operatie heeft u loopgips gekregen. Dit blijft 4 tot 6 weken zitten.

Problemen door gips
Soms wordt uw voet blauw door uitgezakt bloed. Heeft u daarbij een tintelend of doof gevoel in uw tenen? Neem dan contact op met de gipskamer in het ziekenhuis.

Belasten
Uw arts vertelt u wanneer u uw voet weer mag belasten. Meestal gebeurt dit geleidelijk, eerste met krukken en later zonder krukken. Uw fysiotherapeut geeft u tips, oefeningen en aanwijzingen over het geleidelijk opvoeren van de belasting.

Stijfheid
Uw enkel kan na de operatie stijver zijn dan u had verwacht. Meestal is daar niets aan te doen.

Kwetsbaar

Om de botten van het enkelgewricht zitten alleen pezen en huid. Dit maakt het gewricht kwetsbaar. Probeer stoten te voorkomen.

Kans op infectie
Elk kunstgewricht kan geïnfecteerd raken. De gevolgen van zo'n infectie kunnen groot zijn. De kans op een infectie van het kunstgewricht is groter als u een wond heeft of een infectie ergens anders in uw lichaam. Neem daarom direct contact op met uw huisarts als u koorts heeft. Doe dit ook bij bijvoorbeeld een ontsteking aan uw blaas, gebit, keel of nagelriemen, wonden waar pus uit komt of steenpuisten. Bij een infectie krijgt u antibiotica. Eerst via een infuus, daarna in tabletvorm.

Werk
U kunt weer aan het werk in overleg met uw arts of de bedrijfsarts.

Niet overbelasten
Met een enkelprothese kunt u niet meer alles doen wat u vroeger deed. Wees zuinig op uw prothese en belast uw enkel zo weinig mogelijk.

Aangepaste schoenen
Goede schoenen zijn erg belangrijk. Het is mogelijk dat u aangepaste schoenen nodig heeft.

Enkelprothese (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?