Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Standscorrectie grote teen

De operatie voor een standscorrectie grote teen

Een standscorrectie van de grote teen gebeurt meestal tijdens een dagopname. De orthopedisch chirurg verwijdert de slijmbeurs, maakt het gewrichtskapsel los en corrigeert dan de scheefstand.

Opname
De operatie gebeurt meestal tijdens dagopname of een kort verblijf in het ziekenhuis. Bij dagopname komt u 's ochtends nuchter naar het ziekenhuis en kunt aan het eind van de dag weer naar huis. Nuchter betekent dat u vanaf middernacht vóór de operatie niet meer mag eten en drinken.

De operatie
Tijdens de operatie maakt de orthopedisch chirurg een snee aan de zijkant van uw grote teen. Vervolgens verwijdert hij de slijmbeurs. Hij maakt daarna het gewrichtskapsel los en verwijdert het botstuk dat uitsteekt.

Dan corrigeert de chirurg de scheefstand: hij zaagt het bot door, verwijdert een wig van bot en zet de uiteinden aan elkaar vast. Daarvoor gebruikt hij fijne pinnetjes of schroefjes. Deze kunnen blijven zitten, tenzij u er last van heeft, maar dat komt bijna niet voor.

Een andere mogelijkheid is dat uw arts het middenvoetsbeentje en het basiskootje van uw grote teen aan elkaar vastmaakt.

Na de operatie krijgt u tijdelijk een gipsschoen.


Afbeelding: standscorrectie grote teen voor- en na de ingreep

Duur
De operatie duurt ongeveer 1 uur.

Standscorrectie grote teen

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?