Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Standscorrectie grote teen

Redenen voor een standscorrectie grote teen

Als u artrose of reumatoïde artritis heeft, kan uw grote teen scheef gaan staan. U krijgt daarbij meestal last van pijn en zwelling. Een standscorrectie van uw grote teen kan dan nodig zijn.

Hoe ziet scheefstand eruit?
Scheefstand van de grote teen kan voorkomen aan één voet of aan beide voeten. Bij scheefstand staat het middenvoetsbeen van uw grote teen naar buiten, uw teen zelf staat naar binnen. Er ontstaat een pijnlijke knobbel aan de zijkant van uw voet, bij het begin van de teen. Dit heet een bunion. Deze knobbel kan leiden tot bursitis, een ontsteking van de slijmbeurs. Bursitis, hallux valgus en aantasting van het gewricht komen vaak voor bij reumatoïde artritis.

De slijmbeurs is een holte met slijmerig vocht tussen de huid en het gewricht. Het bot van de grote teen zit vlak onder de huid. De slijmbeurs zorgt ervoor dat de huid soepel over het gewricht glijdt. De zwelling bij uw teen bestaat uit verdikking van het bot, van het onderhuidse weefsel en van de slijmbeurs.

Oorzaken scheefstand
Scheefstand van de grote teen kan verschillende oorzaken hebben.

  • Artrose. Bij oudere mensen kan de grote teen krom gaan staan door artrose in het gewricht. Bij artrose raakt het aangetaste gewricht verbreed of vervormd. Op die plaats kan dan voortdurende druk, irritatie en pijn ontstaan wanneer u schoenen draagt.
  • Reumatoïde artritis. Scheefstand kan ontstaan bij reumatoïde artritis die ook in de rest van de voorvoet voorkomt. De tenen hebben dan de neiging om scheef te gaan staan. U kunt dan last krijgen van pijn en instabiliteit.
  • Te smalle schoenen. Wanneer u een te smalle schoen draagt, raakt het gewricht van uw grote teen bekneld en geïrriteerd. Sommige mensen hebben van nature een brede voorvoet: een spreidvoet.


Pijn en zwelling
Als uw grote teen scheef staat, kan deze gaan ontsteken. U kunt dan last krijgen van pijn en zwelling. Met een röntgenfoto kan uw arts de scheefheid van uw teen beoordelen, de conditie van uw bot bepalen en de diagnose stellen. Uw arts kan dan besluiten dat een standscorrectie noodzakelijk is. Dit is een operatie waarbij meestal de grote teen en het middenvoetsbeentje worden gecorrigeerd.

Als schoenen slecht passen
Als uw grote teen scheef staat, passen uw schoenen vaak niet meer goed. Soms helpt het dragen van bredere schoenen voldoende. Maar de scheefstand kan ook zo pijnlijk zijn dat u nauwelijks een schoen kunt dragen. Bovendien kan de zwelling steeds opnieuw gaan ontsteken. Uw arts kan dan besluiten dat een operatie nodig is. U kunt daarna weer zonder problemen schoenen dragen.

Standscorrectie grote teen

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?