Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Hulp en aanpassingen

Hulpmiddelen voor handen en voeten

Een spalk of brace kan uw polsen en vingers steun geven bij handproblemen. Goede schoenen zijn erg belangrijk als u reuma heeft. U kunt orthesen of aangepaste schoenen nodig hebben.

Handen en polsen
Een revalidatiearts, reumatoloog of orthopedisch chirurg kan beoordelen of een spalk of een brace zinvol is voor uw polsen of vingers. Bij artrose in de duim kan een duimspalkje handig zijn. Spalken bieden ondersteuning en ontzien uw gewrichten.

Het is mogelijk dat u alleen een spalk hoeft te gebruiken als u actief bent. Of soms juist alleen 's nachts. Uw behandelaar kan u precies vertellen hoe u de spalken het beste gebruikt. Uw ergotherapeut of fysiotherapeut kan uw handproblemen precies in kaart brengen en vervolgens een gericht advies geven.

Voeten
Zijn uw voeten in goede conditie, dan kan dit veel klachten bij het lopen en staan verminderen of zelfs voorkómen. Soms zijn hulpmiddelen nodig, bijvoorbeeld orthesen of aangepaste schoenen.

Koude voeten
Er bestaan sokken met verwarmingselementen voor koude voeten. Ook zijn er handwarmers en handschoenen met elektrische verwarming verkrijgbaar. U koopt deze hulpmiddelen bijvoorbeeld bij bergsportwinkels.

Orthese
Een orthese is een hulpmiddel in of aan een schoen dat spier- of gewrichtsklachten kan verminderen. Het is geen vervanging van een lichaamsdeel (zoals een prothese), maar een ondersteuning. Een podotherapeut kan u aan een orthese helpen.

Aangepaste schoenen
Veel mensen met voetproblemen beginnen niet graag aan speciale schoenen. Het gevolg is dat ze lange tijd met pijn lopen. Wanneer ze echter eenmaal maatschoenen dragen, zijn ze er vaak heel blij mee. Er zijn veel mogelijkheden in aangepaste schoenen. Een orthopedisch schoenmaker kan u meer vertellen. Uw arts kan u een verwijzing geven.

Kooptips
Bij reumatische klachten aan uw voeten is het belangrijk dat u goede schoenen draagt. Goede wandelschoenen en stevige sportschoenen zijn voorbeelden van goede schoenen.

Veel confectieschoenen hebben niet voldoende kwaliteit voor reumatische voeten. Koop daarom liever schoenen in een speciaalzaak waar u een ruime keus in pasvormen en breedtematen heeft. Koop uw schoenen 's middags, dan zijn uw voeten vaak wat meer opgezet. Pas altijd beide schoenen.

Goede schoenen - of u ze nu in de winkel koopt of bij een orthopedisch schoenmaker - hebben de volgende eigenschappen:

  • Ze zijn een halve tot 1 centimeter langer dan uw grootste teen
  • Ze zijn breed genoeg
  • Hiel- en zijstuk zijn stevig en geven steun
  • Ze knellen niet bij de bal van de voet. Kies bij voorkeur schoenen zonder stiknaden aan de voorkant.

Hulp en aanpassingen (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?