Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Hulp en aanpassingen

Hoe komt u aan hulpmiddelen en aanpassingen?

Vraagt u een hulpmiddel aan? Koopt u een hulpmiddel? Of gaat u het huren? Dat is een afweging die u maakt. U kunt uzelf daarbij laten adviseren door een ergotherapeut. Deze kan u ook helpen bij het aanvragen.

Waar kopen?
In huishoudwinkels vindt u vaak artikelen met een handige grip. Speciale hulpmiddelen zijn te koop of te huur bij een thuiszorgwinkel en in winkels voor revalidatiehulpmiddelen. Aanpassingen in uw woning vraagt u aan bij de gemeente.

Voordat u koopt
Het is zonde om allerlei hulpmiddelen te kopen die u misschien uiteindelijk niet gebruikt. Daarom enkele tips:

  • Koop een hulpmiddel niet te snel. Er zijn heel wat mogelijkheden te bedenken zonder dat u een hulpmiddel nodig heeft
  • Houd goed uw eisenlijstje in de gaten
  • Let op de kwaliteit. Er bestaan verschillende keurmerken voor hulpmiddelen. Het Nationaal Keurmerk Hulpmiddelen (NKH) staat voor een deskundig advies, betrouwbare kwaliteit en service. Kijk in het register van het NKH welke leveranciers dit keurmerk hebben.
  • Probeer het hulpmiddel uit voordat u het koopt. Bij de reumaconsulent, de ergotherapeut van het ziekenhuis of bij een thuiszorgwinkel mag u een hulpmiddel vaak op proef mee naar huis nemen
  • Sommige hulpmiddelen kunt u (korte tijd) huren via de thuiszorg(winkel).


Aanvragen woningaanpassingen
Er zijn allerlei aanpassingen in uw woning mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan een traplift, aanpassingen in de keuken, een opklapbaar douchezitje, een verhoogd toilet en het eventueel verwijderen van drempels. Het is afhankelijk van uw gemeente wat er vergoed wordt en wat niet.

Het Wmo- of Zorgloket van uw gemeente adviseert en gaat over de aanvraag- en vergoedingsmogelijkheden van woningaanpassingen, een traplift, vervoersregelingen en huishoudelijke hulp. De Wmo zorgt ervoor dat iedereen zo lang mogelijk (met aanvullende hulp) zelfstandig kan blijven wonen en leven.

Meer informatie over de Wmo vindt u op de website http://www.regelhulp.nl/.

Hulp en aanpassingen (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?