Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Omgaan met de ziekte

Pijn, stijfheid en vermoeidheid

Reuma is een chronische aandoening die veel klachten kan veroorzaken. Reuma verloopt vaak grillig. Dat betekent dat uw klachten per dag kunnen verschillen.

Afhankelijk van de vorm van reuma die u heeft, kunnen uw klachten variëren. Bijna iedereen met reuma heeft last van vermoeidheid, pijn en stijfheid.

Deze klachten kunnen uw leven veranderen, maar uw leefstijl kunt u daar soms wel goed op aanpassen. Bijvoorbeeld  door uw energie anders te gaan verdelen. 

Niet iedereen met reuma is hetzelfde en vindt dezelfde dingen belangrijk of leuk. Luister dus vooral goed naar uzelf: wat vindt u belangrijk om te doen en wat heeft u nodig om in balans te blijven? U bent degene die regie over uw leven heeft, en daar bewust keuzes in kan maken.

Soms helpt het om uw creativiteit te gebruiken. Of vraag bijvoorbeeld iemand anders om hulp.

Veel mensen met reuma lukt het om geleidelijk hun manier van leven aan te passen, zodat zij hun leven leuk blijven vinden. U leest hier meer tips over omgaan met de klachten.

Er bestaat een zelfmanagementcursus voor en door mensen met reuma, om u te helpen de regie over uw eigen leven met reuma te krijgen en te houden: de cursus 'Reuma uitgedaagd!'. Lees meer over deze cursus.

De ervaring van een man (37) met reumatoïde artritis:
'Ik heb veel pijn in mijn vingergewrichtjes. Het doet erg pijn om mensen een hand te geven. Als ik op een feestje kom, zwaai ik even naar iedereen. Dat scheelt een hoop handen schudden!'.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over omgaan met de ziekte?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?