Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Omgaan met de ziekte

Ontdek nieuwe eigenschappen

Als uw mogelijkheden en uw lichaam veranderen door uw aandoening kan het beeld dat u van uzelf heeft veranderen. U kunt uzelf misschien vooral gaan zien als een persoon met reuma. De eigenschappen en bijzondere kwaliteiten die u als mens al had voordat u reuma kreeg, zijn er echter ook nog steeds.

Stel: voordat u reuma kreeg, was u iemand die graag ver en veel ging wandelen. Nu kunt u dat niet meer zo makkelijk. Wat betekent dat voor de wijze waarop u in het leven staat?

In het begin kunnen dit soort vragen moeilijk zijn om te beantwoorden. Accepteren dat u niet meer alles kunt wat u gewend was is niet gemakkelijk. Neem de tijd om dit te verwerken en een plek te geven.

U ontdekt misschien nieuwe kwaliteiten  van uzelf, of u gaat anders naar uw leven kijken.

Zo ontdekt u misschien wel dat u iemand bent die creatief is en kunt u daar uw hobby van maken. Of misschien blijkt dat u erg houdt van zingen en sluit u zich aan bij een koor.

Houd voor ogen dat u veel meer bent dan alleen maar iemand met reuma. U blijft de persoon die u was, maar dan met andere mogelijkheden. Kijk vooral naar wat u wél kunt.

De ervaring van een man met polymyalgia rheumatica:
'Vreemd hoe het me heeft veranderd. Vroeger moest ik afgeremd worden in mijn bezigheden. Nu heb ik hulp nodig bij een paar dingen. Ik kan daar maar moeilijk aan wennen'.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over omgaan met de ziekte?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?