Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Omgaan met de ziekte

Verwerken dat u reuma heeft

Het is naar om te horen dat u een chronische aandoening heeft. Het is logisch dat u dit nieuws moet verwerken. Dit proces verloopt bij iedereen anders. Verschillende emoties wisselen elkaar meestal af.

Als u reuma heeft, kan dat gepaard gaan met veranderingen. U heeft last van pijn, beperkingen en vermoeidheid of een aantal andere lichamelijke klachten. Door de reuma gaat uw lichaam er misschien anders uitzien en uw toekomst wordt er minder zeker door. Dat is moeilijk.

Het kost tijd om dit alles te verwerken. In feite is het te vergelijken met een rouwproces. U neemt afscheid van een leven zónder reuma en u moet gaan wennen aan een leven mét reuma.

Zo'n rouwproces verloopt voor iedereen anders, maar er zijn een paar fasen in dit proces die bij iedereen herkenbaar kunnen zijn:

  • Ontkenning: u gaat door met uw leven alsof er niets aan de hand is
  • Woede en/of boosheid: u bent boos op uw lichaam of op anderen zoals uw partner of uw arts
  • Onderhandelen en/of vechten: u probeert het nieuws te verwerken door doelen te stellen of beloftes te doen
  • Depressie: u voelt zich somber, leeg of machteloos en u sluit zich af voor contact met uw omgeving
  • Acceptatie: u aanvaardt het feit dat u reuma heeft en u probeert om te gaan met de nieuwe werkelijkheid.


Normale emoties
Daarnaast kunnen ook andere emoties een rol spelen. Bijvoorbeeld schuldgevoel, schaamte, afgunst, angst, verdriet, strijdlust en opluchting.

Het is heel normaal als u een of meerdere van bovenstaande emoties voelt. Dit kan zelfs nog na heel lange tijd en in volkomen willekeurige volgorde gebeuren. Ook doordat reuma een grillig verloop heeft kunt u soms na lange tijd opnieuw gevoelens krijgen die horen bij het rouwproces. U rouwt dan eigenlijk weer een tijdje opnieuw.

Zoek steun van de mensen om u heen
U hoeft niet weg te stoppen hoe u zich voelt. Als u daar behoefte aan heeft, praat er dan over met uw partner of met een goede vriend of vriendin.
Of zoek contact met mensen die ook reuma hebben. U komt in contact met hen via de besloten facebook-groep van het Reumafonds, 'Samen reuma' , Deze groep is er voor alle mensen met een vorm van reuma. Hier kun je in beslotenheid ervaringen uitwisselen, vragen stellen en je hart luchten.
Als u andere mensen met reuma in het echt wilt ontmoeten, bestaat er de mogelijkheid om lid te worden van een reumapatiëntenvereniging.

Hulp zoeken
Aarzel niet om professionele hulp te zoeken als het verwerkingsproces te zwaar voor u is. Of als u merkt dat u depressieve of angstige gevoelens krijgt. U kunt daarvoor terecht bij uw huisarts, een reumaconsulent, een psycholoog of een MEE-consulent. Ook bij revalidatieafdelingen kunt u meestal geschikte hulp vinden.

Acceptatie
Acceptatie van uw reuma betekent niet dat u bij de pakken gaat neerzitten. U gaat op zoek naar manieren om uw leven met reuma op een goede manier te leven. Het kan betekenen dat u op een andere manier uw leven invult dan voorheen.

U bent veel meer dan alleen maar iemand met reuma. U blijft de persoon die u was, maar dan met andere mogelijkheden. Als u kijkt naar wat u wél kunt, kan dat meehelpen om de nieuwe situatie te aanvaarden. 

 

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over omgaan met de ziekte?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?