Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Omgaan met de ziekte

Wat brengt de toekomst?

Door reuma wordt uw beeld van de toekomst misschien onzeker. U weet niet hoe de aandoening zich zal ontwikkelen, en wat u straks wel of niet meer kunt.

Misschien bent u bang. Bijvoorbeeld dat u niet kunt blijven werken, dat u veel pijn zult krijgen of dat u bepaalde hobby's moet opgeven. Het is heel begrijpelijk dat u deze zorgen of onzekerheden heeft. Reuma verloopt bij iedereen anders, dus u kunt nooit weten hoe de toekomst precies zal zijn.

De vooruitzichten bij reuma zijn de laatste jaren wel steeds beter geworden. Er zijn goede medicijnen beschikbaar. Veel mensen met reuma hebben daar baat bij. En er zijn veel mensen met reuma die zich prettig voelen bij het leven dat zij hebben, mét reuma. Ook al moesten zij hun leven misschien wel aanpassen na de diagnose.

Het kan u steunen om  informatie te lezen. Zo kunt u zich beter instellen op de toekomst. Kijk op www.reumafonds.nl/patienten voor informatie over reuma, de behandeling en het omgaan met reuma in uw dagelijkse leven. En vraag uw arts alles wat u weten wilt. Of zoek contact met mensen die al een tijdje reuma hebben.

U vindt andere mensen met reuma in de besloten facebook-groep van het Reumafonds, 'Samen reuma'. Deze groep is er voor alle mensen met een vorm van reuma. Hier kun je in beslotenheid ervaringen uitwisselen, vragen stellen en je hart luchten.

Of word lid van een reumapatiëntenvereniging bij u in de buurt waar u andere mensen met reuma kunt ontmoeten.

De ervaring van een vrouw met ankyloserende spondylitis:
'Natuurlijk weet ik dat mijn arts ook geen glazen bol heeft. Maar ik ben toch ongerust over later en dat gevoel dat ik geen controle heb over mijn toekomst is erg naar'.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over omgaan met de ziekte?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?