Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Omgaan met de ziekte

Blijf samen praten

Partners van mensen met reuma kunnen erg verschillend reageren. Sommigen worden overbezorgd. Anderen kunnen de realiteit maar moeilijk accepteren. Vaak wordt de band met de partner anders.

Reuma kan heel wisselend verlopen. Daardoor heeft u de ene dag misschien heel veel hulp nodig, terwijl u de volgende dag alles zelf kunt. Dit kan voor een partner moeilijk zijn om te begrijpen. Uw partner kan gefrustreerd raken, zich machteloos voelen of juist helemaal niet behulpzaam zijn, omdat hij of zij denkt dat het allemaal wel meevalt. Uw partner maakt, net als u, een verwerkingsproces mee. Hier kunnen gevoelens zoals boosheid, ontkenning of depressie ook meespelen.

Geef elkaar daarom de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen. Leg uit dat uw aandoening grillig is en dat u het zelf aangeeft als u hulp nodig heeft.

Deel informatie over uw aandoening en praat samen over de nieuwe situatie. Wat betekent reuma voor het leven van uw partner? Uw leven samen? Uw toekomst?

Misschien moet u taken anders verdelen, verandert de vakantiebestemming of gaat het even wat minder met de seks. Dit kan in sommige relaties voor spanningen zorgen.

Het kost zowel u als uw partner ook bij seksualiteit tijd om aan de nieuwe situatie te wennen en nieuwe mogelijkheden te ontdekken. Lees meer informatie over reuma en seksualiteit.

Een hechtere relatie
Het effect van reuma op een relatie hoeft overigens helemaal niet slecht te zijn. Veel mensen met reuma ervaren dat de band met hun partner na een tijdje beter en intenser wordt.

Zorg er wel voor dat u blijft praten met elkaar. Spreek af dat uw partner alleen de taken van u overneemt die u niet meer zelf kunt. Probeer zo min mogelijk afhankelijk van hem of haar te worden. Blijf samen leuke dingen doen en laat uw partner regelmatig weten dat u waardeert wat hij of zij voor u doet. En het is goed te beseffen dat u uw partner ook nog steeds veel te bieden heeft.

Als u er samen niet uit komt, zijn er instanties waar u hulp kunt krijgen. U kunt terecht bij uw huisarts, de reumaconsulent, een MEE-consulent of een psycholoog.

De ervaring van een vrouw (58) met reumatoïde artritis:
'Ik heb een heel lieve man, gelukkig. Hij vraagt elke avond aan me welke klusjes hij in huis kan doen. Hij is heel behulpzaam, dat scheelt'.

 

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over omgaan met de ziekte?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?