Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Omgaan met de ziekte

Omgaan met vrienden en kennissen

Reuma verloopt vaak grillig. Voor uw omgeving kan dat lastig zijn om te begrijpen. U kunt daardoor zelfs bepaalde contacten verliezen. Dit zou heel jammer zijn, maar mogelijk komen er waardevolle vriendschappen voor in de plaats.

De ene dag kunt u misschien bijna alles, terwijl u een dag later moet afbellen omdat u te veel pijn heeft of vermoeid bent. Niet iedereen snapt dat. Het is dus aan u om dat uit te leggen.

Vertel tijdens het maken van de afspraak dat u in principe wilt komen, maar dat u misschien moet afzeggen als u te veel klachten heeft. Maak de afspraak wel. Afzeggen kan altijd nog. En kijk kritisch in uw agenda; het helpt soms om afspraken goed over de week te verdelen en momenten in te plannen voor rust.

Als u merkt dat contacten verwateren, bijvoorbeeld omdat u weg bent bij een bepaalde (sport)club, ga dan op zoek naar nieuwe contacten.
U kunt bijvoorbeeld contact zoeken met andere mensen die reuma hebben.

Dit kan via de besloten facebook-groep van het Reumafonds, 'Samen reuma' , Deze groep is er voor alle mensen met een vorm van reuma. Hier kun je in beslotenheid ervaringen uitwisselen, vragen stellen en je hart luchten.
Of word lid van een reumapatiëntenvereniging bij u in de buurt waar u andere mensen met reuma kunt ontmoeten of samen kunt gaan bewegen in een groep.

De ervaring van een vrouw (28) met fibromyalgie:
'Tips van anderen lezen is zo fijn…. Ik probeer sommige uit en kan dan ook een beetje mezelf met anderen vergelijken. Ik voel me er minder alleen door'.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over omgaan met de ziekte?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?