Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Omgaan met klachten

Middelen tegen pijn en stijfheid

Er zijn verschillende medicijnen die kunnen helpen bij pijn of stijfheid. Overleg altijd met uw arts en apotheker welke middelen geschikt voor u zijn, ook als u van plan bent iets te kopen bij de drogist.

Om de pijn te verlichten zal uw arts in eerste instantie eenvoudige pijnstillers adviseren, zoals paracetamol. U kunt deze zonder recept kopen bij uw drogist of apotheek. Lees voor gebruik de bijsluiter en let goed op de maximale dosering.

Als deze pijnstillers niet voldoende werken of als u een ontsteking heeft, dan zal uw arts pijnstillers met een ontstekingsremmende werking voorschrijven (zogenaamde NSAID's of COX-2-remmers). Deze zijn ook als crème verkrijgbaar. U heeft meestal een recept nodig van uw huisarts of reumatoloog.

Als deze medicijnen ook niet voldoende werken, dan kan uw arts u een zwaardere vorm van pijnstillers voorschrijven: zogenaamde opioïden of morfineachtige pijnstillers. Deze middelen zijn alleen met een recept verkrijgbaar. Ze kunnen bijwerkingen als slaperigheid en verstopping geven.

Lees meer over medicijnen die gebruikt worden bij reuma, wat ze doen en hoe het zit met de bijwerkingen.

Welk medicijn u ook gebruikt, lees altijd goed de bijsluiter.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over omgaan met klachten?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?