Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Omgaan met klachten

Omgaan met pijn

Als u pijn heeft, is het meestal niet verstandig om uw gewricht volledige rust te geven. Probeer verstandig te bewegen. Zo voorkomt u dat het gewricht stijf wordt en nóg pijnlijker wordt.

Probeer altijd een balans te vinden tussen voldoende rust en beweging. Om erachter te komen waar bij u die balans ligt, kunt u een pijndagboek bijhouden. Daarin houdt u bij welke bewegingen u gedaan heeft en hoeveel pijn u heeft op een schaal van 0 tot 10. Zo krijgt u een goed overzicht van bewegingen die meer of juist minder pijn veroorzaken.

In beweging blijven helpt. Maar u kunt meer doen tegen pijn. Denk aan ademhalings- en ontspanningsoefeningen. Uw oefen- of fysiotherapeut kan u oefeningen aanleren die voor u geschikt zijn.

Verder is afleiding een belangrijk wapen tegen pijn. Werk en hobby's bieden afleiding. Blijf zolang het kan actief en doe veel leuke dingen.

Er zijn ook cursussen die u kunnen helpen beter om te gaan met pijn. Neem hiervoor contact op met de stichting Pijn-Hoop.

Als er niets aan de oorzaak van uw pijn te doen is en u er blijvend (chronisch) last van heeft, kunt u mogelijk terecht bij een pijnpoli. Hier werken anesthesisten samen met andere behandelaars om uw pijn zo goed mogelijk te bestrijden. Overleg met uw huisarts of reumatoloog of een pijnpoli iets voor u is. Uw arts kan u doorverwijzen.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over omgaan met klachten?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?