Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Omgaan met klachten

Moe, maar waardoor?

Mensen met een reumatische aandoening hebben vaak last van vermoeidheid. Vermoeidheid kan veel verschillende oorzaken hebben. Zo kan vermoeidheid een symptoom van uw aandoening zijn, of het gevolg van medicijnen die u gebruikt.

Hoe voelt deze vermoeidheid bij reumatische aandoeningen?
"Gewone" vermoeidheid kent iedereen en ontstaat na zware lichamelijke of geestelijke inspanning: intensief sporten, een dag hard werken of als u slecht heeft geslapen. Aanhoudende of langdurige vermoeidheid bij reuma heeft echter geen verband met te zware inspanning of een tekort aan rust. Een nacht goed slapen brengt dan ook vaak geen verbetering. Bijna de helft van de mensen met een reumatische aandoening krijgt met aanhoudende vermoeidheid te maken.

Deze vermoeidheid uit zich op allerlei manieren, zowel psychisch als lichamelijk. Ook kan deze vermoeidheid ineens ontstaan, waardoor het u kan overvallen. De vermoeidheid door reuma kan zo heftig voelen dat uw dagelijks leven erdoor in de war wordt gestuurd.

Wat weten we over vermoeidheid bij reumatische aandoeningen?
Het is vaak moeilijk om "de" oorzaak van uw vermoeidheid te achterhalen. Wel kan uw arts u helpen te achterhalen of er lichamelijke oorzaken zijn van uw vermoeidheid. Er kan namelijk een bepaalde medische reden voor uw moeheid zijn, bijvoorbeeld ijzertekort, een te hoge of te lage bloeddruk of een bijwerking van uw medicijnen. 

Als uw moeheid samengaat met uw aandoening, en er is geen duidelijke andere oorzaak aan te wijzen, dan is daar helaas niet altijd iets aan te doen.

Wat is er inmiddels bekend over vermoeidheid bij vormen van reuma? Lang niet alles weten we, maar wat er bekend is over de mogelijke oorzaken vatten we hieronder voor u samen:

  • Vermoeidheid kan een symptoom zijn van uw reumatische aandoening. Maar er is geen duidelijk verband tussen de ernst van uw lichamelijke klachten, zoals ontstekingen, en de mate van uw vermoeidheid. Als vermoeidheid bij een vorm van reuma eenmaal de kop op heeft gestoken dan zijn het meestal verschillende factoren die ertoe leiden dat vermoeidheid aanhoudt.
  • Voldoende lichaamsbeweging kan een positief effect hebben op uw vermoeidheid. Bent u minder actief door uw klachten? Dit versterkt uw moeheid misschien.
  • Pijn of beperkingen in uw dagelijkse leven zijn energievreters. Misschien houden deze uw vermoeidheid in stand.
  • Wat uw gedachten en gevoelens over uw vermoeidheid zijn, kan bijdragen aan het in stand houden van de vermoeidheid. Bent u gefrustreerd, of voelt u zich bivjoorbeeld onmachtig ten opzichte van de vermoeidheid? Dit levert u geen nieuwe energie op, het kost u juist energie.
  • Misschien vraagt u te veel of juist te weinig van uzelf. Het is belangrijk dat u een nieuw evenwicht  vindt in uw dagelijkse bezigheden.
  • U kunt ook moe zijn omdat u slecht, te weinig of onregelmatig slaapt. Bespreek het met uw arts als u slaapklachten heeft, bijvoorbeeld door pijn.


Bestel de brochure

Wilt u meer weten over omgaan met klachten?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Vermoeidheid bij RA

Op zoek naar een ziekenhuis?