Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Omgaan met klachten

Wie helpt u verder?

Uw vermoeidheid kan een symptoom zijn van uw aandoening. Als uw arts geen aanwijsbare andere medische oorzaak kan vinden is dat misschien het geval. Vraagt u vooral aan uw arts wat u eventueel aan de vermoeidheid kunt doen. En wie u daarbij kan begeleiden.

Bij welke vormen van reuma?
Veel vormen van ontstekingsreuma kunnen vermoeidheid veroorzaken, zoals het syndroom van Sjögren, Reumatoïde Artritis (RA), of Polymyalgia Rheumatica (PMR). Bij RA is gebleken dat de oorzaak van vermoeidheid moeilijk is te vinden. De activiteit van de ontstekingen speelt geen duidelijke rol bij de mate van vermoeidheid die mensen met RA ervaren. Wel zou bijvoorbeeld bloedarmoede in combinatie met een hoge ziekteactiviteit een belangrijke invloed kunnen hebben.

Ook vormen van reuma die niet met ontstekingen gepaard gaan veroorzaken vaak vermoeidheid. Ook hier is de oorzaak nog niet gevonden.

Kun je het behandelen?
Het is goed als u beseft dat "de behandeling" bij vermoeidheid niet bestaat. Uw arts kan u geen medicijnen voorschrijven die de vermoeidheid behandelen.

Soms heeft de behandeling van gewrichtsontstekingen als bijeffect dat de vermoeidheid wat vermindert. Maar dat gebeurt lang niet altijd.

Uw arts kan u helpen door u te verwijzen naar geschikte hulpverleners.

Mogelijke behandelingen die u kunnen ondersteunen bij het omgaan met vermoeidheid zijn:

  • Een afdeling revalidatie in het ziekenhuis. Bij een afdeling revalidatie wordt u door verschillende hulpverleners  begeleid. Dit heet een multidisciplinaire behandeling. U krijgt bijvoorbeeld begeleiding van een maatschappelijk werker, een fysiotherapeut en/of een psycholoog. Het doel van zo'n behandeling is om uw dagelijks functioneren te verbeteren en u te leren omgaan met de gevolgen van uw aandoening. Pijn, maar ook vermoeidheid kan hierin worden meegenomen.
  • Een reumaverpleegkundige. Deze heeft vaak meer tijd dan uw arts en kan u mogelijk ook verwijzen naar een hulpverlener. Een reumaverpleegkundige kan u meer vertellen over hoe u met uw klachten om kunt gaan en u daarin adviseren.
  • Daarnaast bestaan er zelfmanagementcursussen in het leren omgaan met reumatische klachten, waarin ook vermoeidheid een thema kan zijn. Meer informatie hierover vindt u op de website van 'Reuma uitgedaagd' . Daarnaast bestaan er andere cursussen over dit onderwerp. Uw reumaverpleegkundige kan u hier meer informatie over geven.
  • Kijkt u bij Tips bij vermoeidheid hoe u zelf om kunt gaan met vermoeidheid.

 

 

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over omgaan met klachten?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Vermoeidheid bij RA

Op zoek naar een ziekenhuis?