Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Omgaan met klachten

Leren leven met beperkingen

Uw leven verandert als u reuma heeft. Wat en hoeveel er verandert is afhankelijk van uw klachten. Hoe meer klachten u heeft, hoe lastiger sommige dingen in uw dagelijks leven kunnen gaan.

Klachten
Het is moeilijk te voorspellen welke klachten u krijgt. Klachten die veel voorkomen bij reuma zijn gewrichtsontstekingen, pijn, stijfheid en vermoeidheid. Hoe meer last u heeft van deze (of andere) klachten, hoe meer u dit merkt als u uw dagelijkse bezigheden doet.

Goede medicijnen en oefeningen van uw oefen- of fysiotherapeut kunnen veel doen om pijn, stijfheid en beperkingen die daarbij horen tegen te gaan. Toch is het mogelijk dat door uw aandoening bepaalde zaken (tijdelijk) wat lastiger gaan. U kunt hiermee op allerlei gebieden te maken krijgen, zoals bij de opvoeding van uw kinderen, in uw werk en in uw seksleven.

Acceptatie
Het is belangrijk om zo goed mogelijk met uw klachten en beperkingen te leren leven. Dat betekent vooral ook dat u zelf de verantwoordelijkheid neemt voor uw lichaam. Probeer de regie over uw leven te houden. Zorg ervoor dat u weet wat u nodig heeft. Zijn dat bepaalde medicijnen, oefeningen of hulpmiddelen? Probeer dit dan te respecteren.

In het begin is dat misschien niet gemakkelijk. Het kost tijd om te accepteren dat u reuma heeft. Dit kan met veel emoties gepaard gaan. Maar uiteindelijk vindt u een nieuwe balans in uw leven.

Lees meer over omgaan met de ziekte.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over omgaan met klachten?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?