Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Omgaan met klachten

Bij wie kunt u terecht?

Het is niet altijd gemakkelijk om te leven met reuma. Maar u staat er niet alleen voor. Naast mensen in uw omgeving zijn er hulpverleners en hulpmiddelen waar u een beroep op kunt doen.

Omgeving
Mogelijk zijn vrienden of familieleden bereid u te helpen met bepaalde praktische zaken. Bespreek met hen welke hulp u precies nodig heeft en maak duidelijke afspraken over wie wat doet en wanneer.

Praat ook met uw naasten over uw emoties. Het is niet altijd even gemakkelijk te verwerken dat u een (chronische) aandoening heeft. Lees meer over omgaan met de ziekte en het uiten van uw gevoelens.

Professionals
Komt u er zelf niet uit? Een professional kan u helpen. U kunt bijvoorbeeld terecht bij uw huisarts, een reumaconsulent, een psycholoog of een MEE-consulent.

Zoek contact met iemand die u praktisch advies kan geven over het omgaan met uw beperking(en). Dit kan bijvoorbeeld een ergotherapeut of een oefen- of fysiotherapeut zijn. Deze behandelaars kunnen u ook vertellen hoe u beperkingen zo veel mogelijk kunt voorkomen en welke hulp en aanpassingen u kunnen helpen.

Afhankelijk van hoe ernstig uw beperkingen zijn, kunt u terecht in een revalidatiecentrum. Daar werken verschillende behandelaars in een team samen om u te helpen. Ze leren u hoe u beperkingen kunt voorkomen of verminderen, of hoe u er het beste mee kunt omgaan.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over omgaan met klachten?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?