Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Omgaan met klachten

Rust en activiteit

Het is niet de bedoeling dat reuma uw leven gaat bepalen. Waar dat mogelijk is kunt u blijven doen wat u gewend was, eventueel met aanpassingen. Probeer een balans te vinden tussen rust en activiteit.

Beweging en rust
Niet alleen voor uw geest, maar ook voor uw lichaam is het belangrijk dat u actief blijft. Probeer regelmatig te bewegen. Zo houdt u uw spieren en gewrichten in conditie en u voorkomt dat deze stijf worden.

Ook voldoende rust is belangrijk. Dat geeft uw lichaam de kans om weer bij te komen als u actief bent geweest. Het is aan u om een goed evenwicht te vinden tussen activiteit en voldoende rust. Waar die balans ligt is voor iedere persoon en voor iedere situatie verschillend.

Niet te veel ineens
Voorkom langdurige belasting. Zorg ervoor dat u niet lang achter elkaar in dezelfde houding werkt. Moet u een grote afwas doen of wilt u een lange brief schrijven, dan is het beter om kleine pauzes in te lassen. Zo kunt u kramp en vermoeidheid voorkomen.

Probeer uw activiteiten niet alleen over de dag te spreiden, maar ook over de week. Zo voorkomt u dat u te veel in één keer doet.

Lees meer over bewegen en het evenwicht tussen actief blijven en voldoende rust nemen.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over omgaan met klachten?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?